Дългогодишни изследвания доказаха: Дори малката консумация на червено месо ни убива преждевременно

Дори малките количества червено месо в диетата увеличават риска от преждевременна смърт. Това сочат резултатите от проучване на американски учени от университета "Лома Линда" в Калифорния. Проведеното разследване е върху канцерогените, които се намират в големи количества в червеното и преработеното месо.

Дългогодишни изследвания доказаха: Дори малката консумация на червено месо ни убива преждевременно

Ако учените преди това са научили ефекта на червеното месо върху здравето на хората, които го ядат редовно, то целта на новото проучване е да се разбере как червеното месо влияе върху състоянието на тези, които го използват рядко и в малки количества.

В експеримента са участвали 96 000 доброволци. Първите наблюдения са извършени в периода от 2002 до 2007 г. и повторени - за почти 12 години. През това време 7961 участници в проучването умират от различни причини. 2598 души пък си отиват заради проблеми със сърдечно-съдовата система, а 1873 души умират от рак.

„В сравнение с тези, които не са яли червено и преработено месо въобще, тези, които са консумирали малко, са имали по-висок риск от преждевременна смърт поради различни причини или от сърдечно-съдови заболявания“, сочат заключенията на експертите.

Източник: zdrave.to