Лептоспирозата е коварна болест

Невъзможно е да се изключи такъв начин на заразяване с лептоспироза и при работа в градината. Лептоспирозата е коварна болест, макар и рядка – обикновено засяга не повече от до десет пациенти годишно.

Лептоспирозата е коварна болест

Прочетох наскоро, че човек може да се зарази с лептоспироза в язовир или езеро. А съпругът ми се разболя, докато работеше в градината и прехвърляше картофите в мазето.

 

Първо започна да се оплаква от болки в прасеца. За щастие, попадахме на лекар, който ни изпрати на изследвания, които доказаха причината за проблема. Как всъщност, става заразяването и кои са опасните места?

Валя Ангелова, гр. Казанлък

 

Заразяването най-често става от застояла, блатиста вода. Бактерията обича топлината и „предпочита” водата в езерото или водоема да бъде 29-30 градуса. Лептоспирите са различни видове, сред тях има доста безобидни.

Но най-опасната лептоспироза е от гризачи, особено водолюбиви, плъхове, мускати, нутрии. Достатъчно е човек да има микротравми по тялото, за да се инфектира.

Рибарите са най-рискови по отношение на тази инфекция. По време на риболов раните по ръцете са почти неизбежни: човек се порязва, набожда се с кукичките на въдицата и се наранява от перките на уловената риба.

Трябва да знаете: ако през лятото сте били на риболов или сте ходили да плувате, а след пет до седем дни температурата изведнъж ви се е повишила, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Опасно е да седите вкъщи и по собствена преценка да лекувате предполагаема настинка, която протича без кашлица или хрема.

Сега лептоспирозата се лекува добре. Но когато хората, след появата на висока температура, търсят лекар на четвъртия или петия ден, това е трудно, а понякога и невъзможно. Заболяването е коварно с това, че засяга много деликатен орган – бъбреците.

Той, подобно на окото, е най-крехката структура в тялото. При лептоспирозата най-много страдат бъбреците, въпреки че инфекцията засяга както черния дроб (човек пожълтява), така и белите дробове.

А оплакването от болки в прасците е най-ценната информация за специалиста. Лептоспирозата принадлежи към спиралните бактерии (спирохети).

Микроорганизмът се задвижва в кожата като тирбушон и сякаш гризе мускулната тъкан. Най-често се засягат прасците. Но може да пострадат също и мускулите на бедрата и на гърба. Силната болка е следствие от некрозата. Човек не може да стане от леглото, невъзможно е да си докосне крака.

Източник: zdrave.to