Направете си натурален сапун

95% от химикалите, използвани в синтетичните аромати на търговските препарати, са получени от нефт

Направете си натурален сапун

Домашният сапун за пране е не само лесен за приготвяне, но и рентабилен. Опитайте и изпитайте предимствата му още днес, призовава на сайта си д-р Джош Акс, автор на книги, нутриционист и коуч по здравословно хранене и живеене. 

Защо да го направите?

Конвенционалните препарати за пране обикновено са пълни с всякакви съмнителни съставки. Може да мислите, че няма значение, тъй като само перете дрехите си, не и тялото си. Но помислете отново, опасните за здравето съставки в перилните препарати могат да бъдат вредни за здравето на хората, както и за околната среда.

Една от най-токсичните съставки в перилните препарати е тази, която носи аромата му. Опасните синтетични аромати се оказаха изключително токсични.

Да, те могат да накарат дрехите ви да миришат на свежест и чистота, но тези фалшиви аромати причиняват и някои често срещани здравословни проблеми (като главоболие например). 

Доклад на Националната академия на науките разкрива, че приблизително 95% от химикалите, използвани в синтетичните аромати, са получени от нефт (суров нефт).

Тези химикали включват неща като канцерогенни производни на бензола, алдехиди, толуен и куп други токсични химикали, свързани с развитието на рак, вродени дефекти, алергични реакции и разстройства на централната нервна система. 

Друга съставка, която обикновено се среща в конвенционалните препарати за пране, е белината. Тя може да има отличен ефект при получаването на белота на прането ви, но също така е доказано, че дразни очите, кожата и белите дробове.

Всъщност проучване, публикувано в сп. “Професионална и екологична медицина”, предполага, че дори само “пасивното излагане” на белина в дома е свързано с по-голям риск за развитие на респираторни заболявания и други инфекции при деца. 

Други проблемни съставки, които обикновено се намират в перилния препарат, включват химически повърхностно активни вещества, стабилизатори и избелители. Опасен също така е диоксинът. Международната агенция за изследвания на рака (IARC) е определила, че диоксинът е вероятен канцерогенен за хората.  

Ползи от домашно приготвения продукт

Нека да конкретизираме какво точно се използва в този домашен сапун за пране и защо съставките са много по-добри за вашето здраве, на близките ви и за околната среда.

Кастилен сапун: Чистият кастилен сапун е екологичен, биоразградим сапун, направен от растителни масла. Този сапун е толкова нежен, че може да се използва за измиване на кожата и косата, но все пак е достатъчно силен, за да почисти старателно и дрехите ви. 

Измиваща сода: Тази сода или натриевият карбонат е много достъпно и високоефективно, естествено почистващо средство. Има отлична репутация за борба със сериозните петна, когато се добавя към прах за пране. 

Сода за хляб: Тя  е толкова евтина, но въпреки това ефективно, нетоксично почистващо средство. Толкова е нетоксична, че обикновено се добавя към различни рецепти, приема се самостоятелно и дори може да се използва за измиване на лицето, скраб за лице или шампоан.

Етерично масло от лавандула: Добавянето на етерични масла към тази рецепта е по желание, така че не се колебайте да оставите домашния си прах за пране напълно без аромат.

Ако решите да добавите етерично масло от лавандула, уверете се, че използвате висококачествено, 100% чисто масло.  Лавандуловото масло има антимикробни свойства, така че е идеалният дезинфектант за мръсни дрехи. 

Етерично масло от мента: То е идеалното масло за съчетаване с лавандула.  Ментовото масло добавя ярък, билков и енергизиращ аромат на тази рецепта. Маслото от мента има и естествени антимикробни свойства. Отново се уверете, че използвате чисто етерично масло.

Рецепта

Приготвянето на сапун за пране у дома наистина не отнема много време.  Всичко, което трябва да направите, е да комбинирате съставките в херметически контейнер и да ги разбъркате. 

СЪСТАВКИ:

• 1 бар настърган кастилен сапун

• 2 чаши сода за измиване

• 1 чаша сода за хляб

• 15 капки етерично масло от лавандула

• 15 капки етерично масло от мента

Начин на употреба:

1. Комбинирайте всички съставки и съхранявайте в херметически контейнер.

2. Използвайте 1/4 чаша на пълна пералня.

Източник: zdrave.to