Опасни ли са нощните спазми в краката?

Нощните спазми в краката може да са сигнал за сериозни метаболитни или неврологични заболявания, казват специалистите.

Опасни ли са нощните спазми в краката?

Затова дори и да се научите да ги овладявате, е нужно да се обърнете към специалист.

Според флеболозите основна причина за такова явление е стимулацията на нервните окончания от вещества вследствие продуктите на разпада.

Ако вените са здрави, тези отпадни продукти се изхвърлят от организма, но в случай на венозно възпаление и варикоза това не се случва. Всичкият “боклук” от изминалия ден устройва на мускулите на прасците “нощна дискотека”, провокирайки спазми.

Ето какво съветват флеболозите в случай на крампи: застанете прави на пода или седнете, като изпънете пострадалия крак и насочите пръстите на краката към себе си.

Дръжте крайника изправен. Ако това не помогне, можете да седнете с изпънати крака и обхващайки с ръце стъпалата, да ги изпънете към себе си, както в упражненията за разтягане.

Когато спазъмът стихне, следва да си направите лек масаж на крака с поглаждащи движения, от петата в посока слабините. Това нормализира кръвообращението. 

Друг съвет: сложете под краката си възглавница, за да са приповдигнати през нощта. В крайна сметка, предупреждават специалистите, ако нощните спазми ви се случват редовно, това може да говори за наличие на сериозни метаболитни или неврологични заболявания. Което означава задължително да посетите лекар и да се консултирате.

Източник: zdrave.to