Важно да знаем: Кой алкохол вдига и кой смъква кръвното?

Най-опасният фактор за повишаване на кръвното налягане за пациенти с хипертония е употребата на алкохол

Важно да знаем: Кой алкохол вдига и кой смъква кръвното?

Кой алкохол понижава налягането и кой го повишава - важно е да се знае от тези, които имат проблеми с високо или ниско кръвно налягане. Днес алкохолните напитки са неразделна част от празничната трапеза.

 

За да може празникът да не доведе до негативни последици, хората, които имат хипотония или хипертония, трябва да бъдат разумни в избора си на алкохолни напитки.

 

Хората, които страдат от хипотония, трябва внимателно да следят кои алкохолни напитки употребяват, тъй като алкохолът, който се съдържа в такива напитки, влияе съществено върху сърдечно-съдовата система, включително кръвното налягане. Затова правилно подбраната алкохолна напитка може да озари вечерта, без да навреди на здравето.

 

Хипотоничните пациенти не се препоръчва да пият кисели, плодови напитки. Затова тези, които не трябва да понижават налягането си, се съветват да избират напитки, които съдържат голямо количество захар. Сладките алкохолни напитки допринасят за повишено налягане, така че те няма да навредят на хипотониците. Можете също така да пиете силни напитки: коняк, уиски, сладко вино.

 

Има няколко фактора, които провокират хипертония:

  • тютюнопушене, алкохол;
  • наднормено тегло или затлъстяване;
  • диабет;
  • дълга история на пушач;
  • висок холестерол и възраст 55-65 години.

Най-често най-опасният фактор за повишаване на кръвното налягане за пациенти с хипертония е употребата на алкохол. Затова при избора на алкохолни напитки пациентите с хипертония трябва да бъдат изключително внимателни.

Особено внимателни при избора на алкохолна напитка трябва да бъде тази, чиято хипертония е причинена от диабет. Пациентите с хипертония трябва да избягват алкохолни напитки с много захар.

Алкохолът сам по себе си допринася за повишаване на кръвното налягане, а в комбинация със захар може да бъде фатална смес за тези с високо кръвно налягане.

 

Сладкото вино и вермутът значително повишават налягането , така че пациентите с хипертония трябва да се откажат от употребата им. Също така, бирата в комбинация с нещо солено може да не окаже най-добрия ефект върху здравето на хипертоникът.

Силните алкохолни напитки като коняк или уиски също значително повишават кръвното налягане. Особено тези напитки трябва да се забранят на тези, които имат други проблеми на сърдечно-съдовата система.

Нежеланото повишаване или понижаване на кръвното налягане може да показва сериозни здравословни проблеми. Затова тези, които страдат от хипертония или хипотония, трябва да установят причината за това явление и да запомнят какво не трябва да се прави, за да се предпазят от евентуални скокове на кръвното.

Пациентите с хипертония трябва на първо място да избягват употребата на напитки, които повишават кръвното налягане: кафе, сладък алкохол, енергийни напитки и др.

Врагът на хипертонията е високата температура, така че пребиваването на слънце, в баня и задушни помещения може да повлияе неблагоприятно на здравето им. Също така пациентите с хипертония трябва да следят физическата си активност, защото това се отразява на работата на сърцето и цялата сърдечно-съдова система.

Източник: zdrave.to