6 храни за добър имунитет

Добрият имунитет е съвкупност от генетични фактори, индивидуални особености, начин на живот (спортуване, достатъчен сън, хигиена) и, разбира се, чиста, здравословна и балансирана храна.

6 храни за добър имунитет

Няма суперхрана, която да е панацея в борбата с вирусите и бактериите, но някои храни са показали, че помагат за засилването на имунитета. Класика в жанра са „природният антибиотик“ чесънът, медът, билковите чайове. И още:

Бетаглюканите са хит в профилактиката на настинките, съдържат се в почти всички имуномодулатори на пазара. Те са природни полизахариди, които се намират в клетъчната стена на бактерии, дрожди, гъби, зърнени култури. Успешно активират макрофагите, които прихващат и унищожават попадналите в организма вируси, бактерии, паразити. Богати на бетаглюкани са овес, ечемик, гъби, хлебна мая, пълнозърнести култури, бобови, зеленчуци (боб, грах, леща, броколи, картофи). В плодовете се съдържат предимно в ябълки, ягоди, сини сливи.

 

Цитрусовите плодове и червените чушки са най-богати на витамин С – суперзвездата в лечението на настинките. Известен е с ролята си в подкрепа на имунната система. 200 мг е дозата, необходима за предпазване от инфекции и по-лесното им изкарване. Един среден портокал осигурява 70 мг, един грейпфрут съдържа почти 90 мг, а суровата червена чушка съдържа 150 мг витамин С.

Ядките включват в играта и витамин Е, който играе ключова роля в имунитета. Този мастноразтворим витамин засилва активността на имунните клетки, особено на локалния имунитет на кожа и лигавици, като поддържа способността на организма да се защитава от нахлуващите бактерии и вируси. 30 гр слънчогледови семки осигурява около половината от дневната препоръчителна доза витамин Е. Същата порция бадеми съдържа 45% от дневната доза.

 

ядки

Снимка: iStock

 

Бразилският орех е богат на селен, който е мощен антиоксидант и повлиява имунния отговор. Един-два бразилски ореха осигуряват дневната нужда от селен.

Цинкът, другият „приятел“ на имунитета, се съдържа в тиквените семки, 30 гр от тях осигуряват 20% от дневните нужди цинк. Освен че са сред най-популярните противовъзпалителни храни, орехите съдържат няколко хранителни вещества, които играят роля в подпомагането на имунната система, включително витамини Е и В6, мед и фолиева киселина.

Ферментиралите храни (кисело мляко, кисело зеле, туршии, кефир, квас и др.) играят ключова роля за нормалната чревна флора. Знае се, че 70% от клетките на имунната система са в червата. Здрави черва, добро здраве.

 

кисело мляко

Снимка: Thinkstock

 

моркови

Снимка: iStock

Източник: www.edna.bg