7 „безобидни“ неща, с които родителите нараняват децата си

Представяме ви 8 неща, които родителите изричат с добро намерение, но всъщност нараняват истински.

7 „безобидни“ неща, с които родителите нараняват децата си

Всяка година хиляди деца биват тормозени и малтретирани у дома. Тормозът не се изразява само в боя. Съществува и емоционален тормоз. Той може да е само една дума, но тя би променила живота на подрастващите завинаги.

 

Сравнение

Сравнение

Ако непрекъснато сравнявате детето си с това на вашата приятелка, то то няма да може да се поучи от грешките си и ще израсне като губещ. Не е правилно и да имаме любимо дете, защото така ще пренебрегваме другото и ще искаме да се промени. Това може да доведе до депресия.

 

Отхвърляте чувствата им

Отхвърляте чувствата им

Да, счупената или скъсана играчка може да изглежда маловажна за вас, но за детето ви не е. Децата не бива да потискат чувствата си, за да могат да пораснат правилно, а не да са психически обременени.

 

Лъжете ги

Лъжете ги

Не лъжете децата по такъв начин, защото те правят всичко, което се иска от тях и остават с празни ръце. Това може да им се отрази и в бъдеще да се съмняват в себе си и да имат ниско самочувствие.

 

Обичате ги при някои условия

Обичате ги при някои условия

Сигурни сме, че не искате да нараните децата си. Знаем, че желаете те да вървят напред и да са мотивирани. Не им казвайте, че ги обичате при някакви условия, защото това може да им повлияе психически.

 

Съмнявате се в уменията им

Съмнявате се в уменията им

Детето няма да го прави по-усърдно. Ще има обратен ефект. Начинът, по който показвате съмненията си, ще го накара да се откаже.

 

Постоянна критика

Постоянна критика

Докато децата са научени да игнорират онези, които ги тормозят, те не правят същото и с думите на родителите си. Ако детето ви върши някои неща по-бавно или ги усложнява, не бива да го изтъквате. Помогнете му и ще видите прогреса.

 

Държите се, сякаш ви дължат нещо

Държите се, сякаш ви дължат нещо

Всеки е жертвал нещо, но е изборът е бил ваш. Отговорността я носите вие, а не вашите деца. Не можете да ги обвинявате заради това. Този вид държание може да повлияе на подрастващите и да развият различни проблеми с психиката и храненето.

Източник: dama.bg