7 признака, че имате ниско самочувствие

За съжаление, много хора страдат от него.

7 признака, че имате ниско самочувствие

Ниското самочувствие е нещо, което никой не би трябвало да преживява. То не само ни възпира от това да се наслаждаваме на живота, но може и да повлияе върху менталното ни здраве и да предизвика различни проблеми като депресия.

За съжаление, много хора страдат от него. Ето защо решихме да съберем главните признаци на това, че имаш ниско самочувствие. Не забравяй, че най-важното е да се усмихваш и наслаждаваш на живота!

 

Не приемаш комплименти

Не приемаш комплименти

Скромността е добро качество, но ако е в правилното количество. Ако си прекалено скромна, то не вярваш в себе си. Интересното е, че гордостта също е от голямо значение при самочувствието. По този начин останалите ще ни ценят много, но и не прекалявай!

 

Мислиш си, че си обикновена

Мислиш си, че си обикновена

Типично за хората с ниско самочувствие е, че те не вярват достатъчно в себе си и не се смятат за достойни. Някои от нас предпочитат да си мислят, че са свършили нещо, което всеки може, а не е така, защото изпълнението е брилянтно.

 

Мислиш си, че другите те съдят

Мислиш си, че другите те съдят

Всеки с ниско самочувствие се критикува прекалено много. Тази критика често е много по-силна от тази, която получава от другите. Този тип хора си мислят, че всеки им се присмива и съди, но реално не е така.

 

Влияеш се от чуждото мнение

Влияеш се от чуждото мнение

Страх те е да изразиш мнението си, защото не вярваш в себе си. По-лесно е да приемеш чуждото, но ти не си по-малко ценна от другите.

 

Никога не се глезиш

Никога не се глезиш

Хората, които имат ниско самочувствие, не правят много за щастието си. Те винаги измислят хиляди причини да не се глезят, макар и да ги направи щастливи. Наслаждавайте се!

 

Сравняваш се с другите

Сравняваш се с другите

Ако не спираш да го правиш, но самочувствието ти се нуждае от това да го повишиш. Психолозите съветват да спреш да сравняваш себе си с останалите, защото това ще разруши напълно психиката ти.

 

Не опитваш нови неща

Не опитваш нови неща

Хората, които не вярват в себе си, се страхуват от провала. Ето защо трябва да излезеш от зоната си на комфорт. Знаем, че си емоционална и грешките ти влияят много, но не бива да им позволяваш.

Източник: dama.bg