Базилика Благовещение в Назарет

Доминиращ на фона на Стария град е силуетът на купола на тази католическа базилика. Тя е дръзка модернистична структура, която не прилича на никоя сграда, която някога сте виждали.

Базилика Благовещение в Назарет

Построена от 1960 до 1969 г., много християни вярват, че стоят на мястото, което е било домът на Мария, където много църкви (но не и гръцките православни) вярват, че се е случило Благовещение. 

Базиликата „Благовещение“ в Назарет е действащ храм. В базиликата служат монаси от Ордена на францисканците. В двора ѝ са монтирани уникалните керамични пана или мозаечни икони, които са дарени от католически общности от над тридесет страни от петте континента.

Базилика Благовещение в Назарет - Култура и фестивали - Peika.bg

На 17 декември 2013 г. Апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България Христо Пройков освещава българска мозаечна икона до иконите от Франция и Етиопия, от дясната страна на статуята на Богородица близо да входа на базиликата. Иконата е творба на художника Стоян Карагеоргиев.

Basilica Of Annunciation | Basilica of the annunciation, Basilica,  Annunciation

Творбата носи името „Св. Богородица – Врата небесна“, защото е вдъхновена по модел на икона на Света Богородица с Младенеца от Несебър. Тя е била любима на Месемврийския aрхиепископ Анджело Джузепе Ронкали – по късно папа Йоан XXIII – апостолически делегат в България през периода 1925-1934. По време на едно от посещенията си в Несебър, виждайки иконата в местна църква, той така се прехласва, че си поръчва репродукция от нея, която го придружава през целия му живот.

Базилика Благовещение в Назарет - Култура и фестивали - Peika.bg

В Горна базиликата, извисявайки величествено своя купол с формата на обърната лилия се "възхвалява Мария като на Божията Майка". С прекрасен намек за средата на 20-ти век, голият бетон е украсен с вдлъбнати точки.

В слабо осветената долна църква, потънало заграждение приютява грота на Благовещението, традиционното място на къщата на Мария, и останки от църкви от византийската (4 век) и кръстоносците (12 век) епоха.

Стените на двора и горната църква са украсени с поредица от ярки мозаечни пана, дарени от католически общности по света, изобразяващи Мария и младенеца Исус в стилове, които смело отразяват културите на страните, от които са били изпратени. През 2016 г. беше добавен панел от Бразилия.

Базиликата „Благовещение“ – Назарет, Израел :: Туристически обекти | Бохемия

Безплатни брошури на дузина езици - и шалове и поли за покриване на открити рамене и колене (изисква се документ за самоличност) - се предлагат в Службата за поклонници , на 20 метра вляво от главната порта на базиликата. Запитванията могат да се изпращат по имейл.

Източник: www.peika.bg