Болестта на Хашимото не е присъда

С лечебно хранене е възможно да се контролира тиреоидитът на щитовидната жлеза

Болестта на Хашимото не е присъда

Изабела Уенц е доктор по фармация, FASCP, фармаколог, пациент с болестта на Хашимото и пионер в областта на промените в начина на живот, необходими при тиреоидит на щитовидната жлеза. Наскоро излезе от печат новата й книга “Хашимото: хранителна фармакология” на издателство “Вдъхновения”, избрани части от която ви представяме навръх Световния ден на болестите на щитовидната жлеза - 25 май. 

 

Ето какво казва самата д-р Уенц: “Споделяйки тази книга с вас, споделям част от своето сърце. По-голямата част от рецептите в тази готварска книга са любими на семейството ни, такива, които аз и моят съпруг приготвяме в ежедневието си”.

 

В полезния наръчник всеки може да намери достъпно поднесена и обяснена научна информация за първопричините за някои от болестите на щитовидната жлеза, различни подходи за лечението им, практични съвети и насоки за въвеждане на новия режим на живот, примерни едноседмични менюта за хранене, както и над 125 рецепти на вкусни ястия. Бонус към всичко това е, че следвайки този начин на хранене, не само ще възстановите функцията на щитовидната си жлеза, но и по естествен път ще се избавите от малкото или повече килограми, които хората с хашимото носят с години на гърба си. 

Опитайте!

Ето какво споделя в началото на книгата за себе си Изабела Уенц, която била диагностицирана с хашимото през 2009 г.: “Аз лично бях шокирана да науча, че продължаващите три години пристъпи на киселинен рефлукс и хронична кашлица, както и десетгодишната ми битка със синдрома на раздразненото дебело черво, може да се разрешат в рамките на три дни - само като спра две храни, към които бях чувствителна! Другите симптоми изчезнаха скоро и в крайна сметка се научих как правилно да подхранвам тялото си и да се вслушвам в неговите неуловими (и не толкова неуловими) сигнали, че нещо не ми се отразява добре. 

С времето успях да понижа тиреоидните си антитела до стойности на ремисия, да върна косата си (б.р. която опадала значително), да се освободя от шините за синдрома на карпалния тунел, да си върна плоския корем, който се беше крил под планините от подуване и стомашни болки, и да се превърна отново в една цялостно здрава, щастлива и във форма личност (без повече панически атаки, промени в настроението или пристъпи на депресия)”.

Авторката допълва, че, ако човек се освободи от усещането, че е жертва на своята болест и осъзнае, че силата е в неговите ръце, заболяването на щитовидната жлеза може да стане нещото, което да превърне всеки от нас в този, който винаги сме били предназначени да бъдем.

“В крайна сметка, това, което установих за моя организъм и което се оказа вярно за по-голямата част от хилядите хора с хашимото, с които съм работила, е, че хашимото изисква многостранен подход. При хашимото симптомите често са резултат от комбинация от дисбаланси на хормоните на щитовидната жлеза, дефицити на хранителни вещества, чувствителност към различни храни, нарушена способност за справяне със стреса, нарушена способност за освобождаване от токсини, чревна пропускливост и понякога една или повече хронични инфекции.

Добрата новина е, че храненето е крайъгълният камък на възстановяването на здравето ви и промените в начина на хранене може да доведат до значими подобрения във вашите симптоми, а в някои случаи - и до пълна ремисия на заболяването”, пише авторката в новата си книга.

Хората с хашимото имат специфични хранителни нужди и протоколите за лечебно хранене, и рецептите в книгата са създадени, за да помогнат в задоволяването на тези потребности. Стратегическите корекции в ежедневното хранене може да доведат до значително подобрение в начина, по който хората с това заболяване се чувстват. 

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което означава, че при такова състояние 

имунната система атакува собствените си клетки 

При хашимото атакуваните клетки се намират в щитовидната жлеза, което води до намаляване на способността й да произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Болестта на Хашимото е причина за повечето случаи на хипотиреоидизъм в развитите страни, включително в САЩ, Канада, Европа. 

Лекарите обикновено предписват прием на синтетичен тиреоиден хормон, но фармакологичното възстановяване на тиреостимулиращия хормон невинаги води до разрешаване на симптоматиката. 

 

“Пълният ефект от прилаганите от вас интервенции ще проличи в период от 3 месеца до 2 години. В рамките на 1 месец обаче е възможно да забележите дадена тенденция. Намаляването на нивата на тиреоидните антитела с 10% трябва да се счита за позитивна промяна и показател, че прилаганите от вас интервенции помагат”, споделя д-р Уенц. 

И така - същността в режимите на хранене, които тя препоръчва, се базира на пълни с нутриенти храни, като различните видове месо, всички зеленчуци, всички плодове, ядки, семена и яйца. Когато това са основните храни във вашата диета, тялото ви оздравява отвътре навън. Препоръчва се менюто да включва 25% месо и 75% зеленчуци на хранене. 

От режима се изключват преработените храни, които често съдържат основно въглехидрати, продуктите с глутен и мляко, соята, кофеина, захарта и алкохола.

 

Лечение на моделите на заболяването 

Разпознаваемите модели при хашимото, които се поддават на лечение чрез храна, включват следните:

1. Дефицит на микронутриенти. Повечето хора с хашимото имат многобройни дефицити на микронутриенти. Те може да възникнат в резултат от хранене според характерната за западния начин на живот диета, консумиране на бедни на нутриенти храни, придържане към нискокалорийна диета, дефицити на храносмилателни ензими, възпалителни процеси поради инфекции и хранителни непоносимости, прием на лекарства или дисбаланс на чревните бактерии. Липсата на достатъчно тиреоидни хормони също може да доведе до дефицити на нутриенти.

2. Дефицити на макронутриенти. Хората с хашимото често следват режим на хранене с недостатъчен прием на протеини и мазнини - два есенциални макронутриента, които поддържат процесите на растеж и възстановяване в тялото. Тези дефицити може да се развият в резултат от нашата изключително натоварена с въглехидрати диета, характерна за западния свят, а също поради фобия от мазнини, вегетарианско хранене и нарушено храносмилане на протеините и мазнините.

3. Дефицити на храносмилателни ензими. Изследвания са установили, че при болестта на Хашимото и хипотиреоидизма често има дефицит на ензима солна киселина или пълна липса на такава. Ниската стомашна киселина може да затрудни храносмилането на протеини. 

Освен това около една трета от  хората с хашимото може също да имат дефицит на жлъчни и/или панкреасни ензими, което понякога води до проблеми с абсорбирането на мазнините. До 80% от хората с хашимото може да имат затруднения при храносмилането на растителни фибри.

4. Колебания на кръвната захар. Нарушеният толеранс към въглехидрати е характерен за много хора с хашимото. Да се научите как да се храните, за да поддържате стабилни нива на кръвната захар, е важна част от оздравителния процес при хипотиреоидизъм.

5. Токсично затлачване. Ежедневно ние биваме бомбардирани с токсини - те са върху и в нашата храна, във водата, която пием, в козметичните продукти, в почистващите препарати, използвани у дома и т.н. Много от тези токсини може да навредят на производството на хормони, да повлияят върху дейността на щитовидната жлеза и да станат причина за постоянно протичане на автоимунен процес в организма. 

6. Непоносимост към храни. Тя не е същото като хранителна алергия, тъй като хранителните непоносимости са известни като забавени реакции на свръхчувствителност. След отстраняване на най-разпространените реактивни храни, при повечето хора с хашимото (88% от моите клиенти и читатели) ще се наблюдава затихване на свързаните с щитовидната жлеза симптоми и спад в нивата на антителата.

7. Чревна пропускливост. При пропускливи черва в чревната обвивка се появяват отвори, които позволяват молекули и вещества дразнители да мигрират от храносмилателната система в кръвообращението. Дразнението може да възпрепятства способността на имунната система да се саморегулира и да изведе организма в режим на постоянна атака, което е контрапродуктивно на оздравителния процес. Чревната пропускливост причинява симптоми, като подуване на корема, болки в стомаха, синдром на раздразненото дебело черво и киселинен рефлукс. 

Източник: zdrave.to