Броят стъпки на ден, необходими за удължаване на живота, е...

Специалистите отбелязват, че при хора над 50 години рискът от преждевременна смърт намалява драстично

Броят стъпки на ден, необходими за удължаване на живота, е...

Редица проучвания на световни учени установиха колко крачки е необходимо да правите на ден, за да удължите живота си. 

 

Специалистите отбелязват, че при хора над 50 години рискът от преждевременна смърт намалява драстично.

Експертите, водени от д-р Педро Сен-Морис, анализирали информация за 4840 души, които в периода 2003-2006 г. изминавали определено разстояние всеки ден. 

Учените проследили здравослновното им състояние в следващите 18 години. В публикувания материал се казва, че участниците в проучването, които са вървели 8-10 хиляди крачки дневно, са живели по-дълго от тези, които са извървели 4 хиляди или по-малко. Но ходенето по 10 километра всеки ден е доста проблематично и може би дори не е необходимо.

Учените са стигнали до заключението, че 4000 стъпки всеки ден могат да подобрят здравето и да увеличат продължителността на човешкия живот. В същото време се наблюдава намаление на смъртността наполовина сред хората, преодоляли възрастовата бариера от 50 години.

4000 стъпки са приблизително 3,2 километра. Разбира се, най-добре е да следите изминатото разстояние с помощта на специални приспособления, но ако такива джаджи не са налични, тогава е достатъчно да ходите 45 минути с бързо темпо.

В същото време експертите отбелязват, че не е необходимо да ходите с едно и също темпо, можете да редувате различни скорости. Също така е препоръчително да не слушате музика на слушалки и да не говорите по телефона по това време.

Източник: zdrave.to