Чудо: неръждаема стомана унищожава кopoнaвируcа

Учени от университета на Хонконг са създали първата в света неръждаема стомана, която може да унищожава попаднали на повърхността й частици от новия кoрoнaвиpуc, съобщават от учебното заведение.

Чудо: неръждаема стомана унищожава кopoнaвируcа

Изследователите са променили химическия състав и микроструктурата на неръждаема стомана, като са повишили съдържанието на мед, известна с антибактериални свойства.

Учените твърдят, че новата сплав може да унищожи не само коронавируса SARS-CoV-2 на повърхността си, но и грипния вирус H1N1, както и бактерията шерихия коли.

Традиционната неръждаема стомана не притежава подобни качества. Новият коронавирус живее на повърхността й в продължение на два дни.

Според китайските специалисти „антиковидната“ неръждаема стомана може да бъде пусната в масово производство, като се използват съществуващите вече технологии.

Те планират да патентоват разработката и да използват сплавта за дръжки на врати, бутони за асансьори и парапети, за да се намали рискът от заразяване с новия коронавирус чрез докосване на повърхности на обществени места.

Източник: www.plovdiv-press.bg