Д-р Константинов каза как мигновено могат да бъдат ваксинирани 70% от българите

Те веднага ще се ваксинират, ако това е условие да отидат на море в Гърция, смята бившият здравен министър

Д-р Константинов каза как мигновено могат да бъдат ваксинирани 70% от българите

Системата не ни е от най-оптималните, които имаме, но успя някак да се справи със ситуацията. Мисля, че пикът отмина и отсега-нататък ще става по-лесно. Важно е да се гледат два показателя – колко хора бяха заразени с COVID-19, което показва ефекта от мерките, които са били взимани.


Обаче другия показател – броя на смъртните случаи, показва, че има нещо гнило в здравната ни система. Смятам, че трябват цялостни и последователни реформи, които да променят системата, защото точно там изпушиха нещата. Да, тя беше бързо охладена с финансови средства, но в един момент те ще спрат.

Това коментира в телевизионно интервю  бившият здравен министър д-р Стефан Константинов

 

,,Реформата в здравната система я спират интересите, тъй като системата не обича да бъде клатена. В началото всички декларират, че искат реформа, но... общо взето думата реформа от министерския речник все по-често започва да отсъства.

Но самата реформа не е само работа на един министър, това е много сериозна тема. Вместо да имаме дискусии какво ще променят в здравеопазването следващите, които ще дойдат на власт, ние коментираме в колко часа ще започне изборния ден.

Държавите, които са успели да реформират здравната си система, са направили нещата в дълъг хоризонт'', допълни още д-р Константинов. 

В нито един момент не е имало затруднение на влизането на хората в болниците. Не сме имали административни пречки в лечението. Онкологичните операции не са били спирани и хората са получавали достъп до болницата. Дали има някъде закъсняла помощ?

Да, имало е, но това бяха по-скоро изолирани случаи. Не може да се каже, че хората, които не са били с коронавирус, са били пренебрегнати.

Нищо драматично не се е случило. Хората с онкологични заболявания си получават нужното лечение, категоричен бе бившият министър на здравеопазването.

На въпрос защо толкова българи гледат със скептицизъм на ваксините д-р Константинов отговори в кръга на шегата, че ако от Гърция бяха казали, че на морето им ще допускат само ваксинирани, то поне 70% от населението ни щеше да поиска да се ваксинира.

Българинът като цяло е много недоверчив и то с право. Но Фейсбук не е достоверно място за информация. Много хора го правят и не знаят езици и стават лесна мишена за манипулиране, с това си обяснявам недоверието. Аз лично вече се ваксинирах и, както се вижда, съм жив - няма ми нищо.

Ваксините са нещо добро, заяви д-р Константинов, като все пак призна, че остава загадка кому е нужно информирано съгласие, преди да бъде поставена ваксината.

Източник: blitz.bg