Дарения за дома на отец Иван се превърнаха в сметище край Нови хан

Дарения за дома на отец Иван се превърнаха в сметище край Нови хан

Поляните край Нови хан се превърнаха в шарено сметище от дрехи, разпилени навсякъде. За това алармираха възмутени граждани в социалната мрежа, които са убедени, че това са дарения от хората.

Не се знае кой е изхвърлил всичките тези дрехи, но се вижда и с просто око, че става дума за годни за носене якета, блузи, пуловери. В неформалното сметище от почти нови облекла, се виждат ризи направо от магазина, още в опаковките, има и плюшени играчки, и обувки, съвсем годни за носене, свидетелстват живеещите в селото.

Според кмета на Нови хан Александър Стоичков подобни гледки са често срещани - поне веднъж на месеца ливадата е осеяна с дрехи. А поне 50 на сто от изхвърленото облекло е съвсем ново.

"Със сигурност не става дума за разчистване на нечий дом. Обикновено са маркови скъпи дрехи, които никой не би изхвърлил на боклука", обясни Стоичков по NOVA.

Кметът продължава да недоумява защо се стига до такова нещо, при положение, че в центъра на Нови хан има контейнер за даряване на дрехи. 

"Нищо чудно от хората, на които сме давали, да са ги изхвърлили, ако нещо не са си харесали. Почти със сигурност не са хора от нашия дом", коментира синът на отец Иван - отец Григорий.

Още през октомври от групата "Да подкрепим Отец Иван от Нови Хан в Благородната му Мисия" призоваха да се преустанови даряването на облекло, защото в дома има достатъчно и е презапасен.

"Говорихме с отец Иван и той помоли да ви информирам, че за момента Домът няма нужда от дрехи. В Дома са пристигнали много дрехи и повече не е необходимо", съобщиха от групата.

И призоваха, вместо дрехи, да се дарява храна, от която винаги има нужда, както и "средства за покриване на битовите сметки", а пратките с дрехи да се пренасочат към други домове, които се нуждаят.

Източник: glasnews.bg