Десетки сигнали за починали в Дома за възрастни във Варна, след като дъщеря изведе баща си с полиция

Десетки сигнали са получени за съмнителни грижи към хора в Дом за възрастни във Варна.

Десетки сигнали за починали в Дома за възрастни във Варна, след като дъщеря изведе баща си с полиция

След кратък престой в социалното заведение те или влошават здравословното си състояние, или губят живота си. Преди време от дома 77-годишен мъж бе изведен с помощта на полиция, но след това почина в болница. Близките му се съмняват, че той е бил подложен на насилие. Сега нови и нови сигнали се появяват за условията в дома.

Близки изведоха с полиция възрастен мъж от дом във Варна, но той почина

 

"Доведохме наша близка в дома с линейката на заведението. Казаха, че ще я лекуват, за да я вдигнат. Обясниха ми, че е в прекрасно състояние, хапнала, започнала новите лекарства. Три дни, след като я настанихме, ми се обадиха, че е починала. Това, което видях беше - тя по памперс, мръсна, а устата ѝ беше кафява. Не я бяхме пуснали в такова състояние", обясни Блага Андонова пред Нова тв.

"Баба ми прекара в дома 19 дни. Беше в добро физическо здраве, само с деменция. В началото всичко беше наред. В крайна сметка обаче ни се обадиха, че е починала", обясни близък на настанен в дома.

Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги обясни, че в дома е била извършена проверка.

"Всичко, което казват гражданите, е вярно. Първата проверка беше по сигнал, който обаче не беше потвърден. След комплексна проверка през септември сме дали десет задължителни предписания. До дни ще трябва да получим информация дали са изпълнени", добави тя.

"Говореше се за частна линейка, за частна погребална агенция, говореше се за COVID отделение в старчески дом. Това е абсолютно недопустимо. Питам къде са здравните органи", каза още Иванова.

По думите ѝ домовете, чиито собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност.

"В този дом хората са по-малко, но в друг дом във Варна - за период от година и половина бяха починали 368 души, което е ужасяващо. За целия си опит от 40 години за пръв път видях такъв ужас", допълни специалистът.

Източник: dnes.dir.bg