Девойки се превърнали в каменни гъби край село Бели пласт

Девойки се превърнали в каменни гъби край село Бели пласт. Поне това гласи легендата за необичайните скални образувания.

Девойки се превърнали в каменни гъби край село Бели пласт

Те се намират на около километър от селото, по пътя между Хасково и Кърджали. Приличните на гъби каменни формирования са с височина около 2,5 метра, а розово-зелените им нюанси се дължат на минералния им състав.

Легендата твърди, че всъщност гъбите са вкаменените дъщери на местния въглищар Радуил. Той живеел заедно с четирите си щерки в крепостта Перперикон. Османските турци обаче нападнали крепостта и пленили част от жителите й. Сред тях били и момичетата на Радуил. Вместо да се изплащат от турците обаче те изплашилии коня на водача им, съоборили го на земята и го убили с камъни и дървета. След това избягали.

Най-добрият приятел на убития разбойник обаче ги застигнал и с един удар на ятагана отсякал главата на първата девойка. Тя мигом се превърнала в камък. Това се случило и с други две от момичетата, а четвъртото се превърнало в скала дори преди да бъде докосната от оръжието. Османлията пък се превърнал в черната скала Каратепе, която и днес се извисява близо до каменните гъби.

Според науката каменните гъби всъщност са вулканични образувания, които са се оформили преди около 20 милиона години. По това време мястото било дъно на море. След оттеглянето му гъбите били оформени от вятъра и слънцето. В състава на каменните фигури и на скалите наоколо се съдържа и минералът зеолит. Той пък според някои има свойството да пречиства водата.

Източник: travelbulgarianews.bg