Ето кои изследвания трябва да си правим след 50

Ето кои изследвания трябва да си правим след 50

След прехвърляне на 50-годишна възраст рискът от развитие на много патологии нараства. Затова редовните прегледи са от особено значение, макар масово хората да ги пренебрегват или въобще да не са ориентирани за какви заболявания трябва да бъдат нащрек. Най-важно е редовно да се прави пълна кръвна картина. С помощта на този анализ можете да идентифицирате много заболявания, включително левкемия и кръвни инфекции. Той също така предоставя данни за количеството на различните компоненти, съдържащи се в кръвта. Например червени кръвни клетки и хемоглобин, които носят кислород. Или тромбоцити, които осигуряват коагулация на кръвта и заздравяване на рани.

Редовно трябва да се проверява и кръвната захар. Хроничното ѝ повишаване е признак за диабет и може да доведе до инсулт, инфаркт и други сериозни последици. Ако нямате наличен проблем, правете си тест за кръвна захар на всеки три години. Сърдечносъдовият преглед също е задължителен за хората над 50. Болестите на сърцето често протичат без ясно изразени симптоми, така че, за да ги идентифицирате, трябва да преминете през серия от прегледи. Кръвното налягане трябва да се измерва поне веднъж месечно, тъй като високото такова е един от основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

С помощта на електрокардиограма могат да бъдат открити нарушения на сърдечния ритъм, стесняване на артериите и структурни сърдечни нарушения. Също така трябва да вземете анализ за холестерол веднъж на всеки пет години. Ако сте изложени на риск, тогава това трябва да се проверява на всеки една до две години.

Източник: retro.bg