Какви са опасностите от барбекюто и кое месо може да причини рак

Свинското и агнешкото месо са трудно смилаеми и са напълно забранени за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт

Какви са опасностите от барбекюто и кое месо може да причини рак

Руски онколог и проктолог коментира опасностите от барбекюто. По думи на Елена Смирнова по време на процеса на печене в месото се натрупват канцерогени.

 

Най-опасният от тези канцерогени е бензапиренът. Той се образува в момента, когато мазнината капе от барбекюто върху въглените и след това се издига чрез дима, утаявайки се върху повърхността на месото.

 

Онкологът отбеляза, че маринатата на базата на вино, бира и чай може да намали броя на канцерогените.

Смирнова припомни също, че свинското и агнешкото месо са трудно смилаеми и са напълно забранени за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт.

За да направите барбекюто по-малко вредно, най-добре е да използвате не готови въглища, а дърва за огрев. Също така не е препоръчително да използвате продукти за запалване и бензин.

„Самото месо не трябва да се пържи, а да се пече равномерно“, казва oнкологът.

Експертът отбеляза, че за приготвяне на барбекю най-подходящи са птиците или рибите, тъй като те се усвояват по-лесно и се приготвят по-бързо. Лекарят препоръча мариноване на червеното месо, тъй като то е частично ферментирало, което е по-полезно.

Източник: zdrave.to