Какво задължително да направим на Великден, за да ни върви през цялата година

Ето всички ритуали за късмет на Великден

Какво задължително да направим на Великден, за да ни върви през цялата година

Великден е един от най-важните и светли християнски празници. Естествено, той е свързан с редица поверия и ритуали, които всяко християнско семейство спазва стриктно.

Но има задължителни неща , които всеки от нас трябва да направи не преди, а на самия празник, за да бъде благословен със здраве и късмет през цялата година.

Ето всички ритуали за късмет на Великден :

Винаги се слагат най-новите дрехи

Още от край време на този светъл празник момите излизали на мегдана с най-новите си премени. За да не урочасат, нещо, което се случвало на хубавиците, те трябвало да прекарат ръката си пред лицето и да изрекат следните слова: „Който може да преброи нишките на ръкава ми, той да ме урочаса!”. И днес на този празник е важно да се нагиздим и да извадим от гардероба най-красивите си дрехи.

Винаги се яде най-напред червено яйце

На Великден задължително първото яйце, което ще се разреже и сложи на масата, трябва да е червено. В противен случай се счита, че в дома ще има беди. Дали добитък ще се разболее или градушка ще опустоши нивите, то нещо лошо предстои да се случи.

 

Слага се червено яйце до главичките на децата, докато спят

Помните ли как, когато бяхте деца, вашите майки и баби поставяха по едно шарено яйце до главичките ви и на сутринта го откривахте? Това се прави и до днес. Поверието е, че по този начин възрастните защитават малките деца от болести.

Черупките се дават на кокошките

Великденските черупки никога не се хвърлят. Хората преди много години са били изключително стриктни и са спазвали всичко, на което са ги учели. Може би това е една от причините да са живеели по-спокойни и по-щастливи. Ако сте на село за Великден при вашите баби и дядовци, разхвърлете част от черупките при кокошките. Така се смята, че през цялата година ще снасят много яйца.

Заключете вратата, когато седнете на масата

Това е последното нещо, което да направите на този светъл ден. Когато всички се съберете около трапезата, побързайте и заключете вратата. Така няма да позволите на късмета и берекета да си отидат от дома ви. Правете това с усмивка и вярвайте в него!

Източник: saveti.net