Колко пъти зареждаме хладилника с една заплата – у нас и в Европа

Само за година основните продукти у нас са поскъпнали с над 13%, а до търговската мрежа ръстът е още по-голям.

Колко пъти зареждаме хладилника с една заплата – у нас и в Европа

Колко килограма краставици, колко литра олио и колко килограма свинско месо можем да купим с една заплата в България и в шест други държави в Европейския съюз – Великобритания, Австрия, Франция, Белгия, Румъния и Гърция? Пазаруването става с общ списък с 20 от основните продукти, които купуваме всяка седмица – в равни количества.

Поскъпването при основните храни в Брюксел е значително през последните месеци. За последните 40 години Белгия за първи път отбеляза рекордно поскъпване. Само за един месец инфлацията е нараснала с 6%, предава Нова тв. Правилата обаче са такива, че при увеличение на инфлацията автоматично се покачват и заплатите. Средната белгийска заплата е 3800 евро, докато минималната е 1500 евро. 20 излизат 77 евро, което значи, че с една средна заплата човек в Белгия може да напълни 49 пъти кошницата, а с минималната заплата – 19.

Зеленчуците в Ница струват повече – най-скъпите домати достигат цена 3.69 евро за килограм, а краставиците се продават за 2.07. Бутилката олио е близо 3 евро, а кг свинско – около 9 евро. Сметката за 20-те продукта от списъка е близо 68.50 евро, тоест, около 134 лв. Така със средния си доход един французин може да напълни количката с тези храни 48 пъти – почти колкото и в Белгия. Ако живеем със средната месечна заплата от 3275 евро във Франция, то с тази сума можем да си купим 2180 краставици, по 1.50 за брой, или например 365 кг свинско месо.

Трета спирка е Обединеното кралство. На финала на пазара сметка е почти наполовина – 31,17 паунда. Месечната заплата на един британец ще стигне за поне 20 пазарувания повече в сравнение с Белгия и Франция. С нея ще могат да се купят 1985 бутилки олио и 1687 кг краставици.

Следва Австрия. Бърза проверка из щандовете във Венеция показва, че цените са сходни, а често и по-ниски от тези във Франция и Белгия. Финалната сметка за 20-те продукта от седмичния пазар показва почти 45 евро, тоест, около 88 лева. Това означава, че с една средна заплата можем да напълним количката с тези стоки 62 пъти.

От Централна Европа пазарът продължава към съседите. Първо на юг – в гръцката столица Атина. Цената на краставиците в един от супермаркетите е 0.95 евро, на доматите – 2.03 евро. Литър олио е малко над 2 евро, кг свинско месо – около 5 евро, а кг сирене – близо евро. Зеленчуците и плодовете са значително евтини. Продуктите от списъка са малко над 45 евро – т.е. около 88 лв. – колкото в Австрия. Сметката обаче е почти два пъти по-ниска от тези на касата в Белгия и Франция. Но по-голяма от това във Великобритания.

В Румъния всичко излиза около 66 лева. Засега пазарът там е най-евтин. Но с една заплата купуваме по-малко от това, което западноевропеецът може да си позволи със среден доход. Работещите със средни доходи в северната ни съседка с една заплата могат да напълнят основна потребителска кошница 23 пъти за месец.

Последна спирка – София. На щандовете у нас кг домати струва 4.49 лв., кг краставици – 5.49. Литър олио струва около 4.50 лв. Свинското е около 10 лв. за кг, а за кг сирене плащаме над 18 лв. В края на пазаруването 20-те продукта ни струват близо 100 лв. С една средна заплата можем да напълним количката едва 17 пъти, което ни нарежда на последно място по покупателна способност в експеримента. За сравнение, със средния доход, който на месец взимат, гърците могат да купят продуктите от списъка 29 пъти, а румънците – 24. В другия полюс са австрийците и британците, които могат да напълнят количката съответно 62 и 69 пъти – само с една заплата за месец.

Източник: www.plovdiv24.bg