Кой ще работи за мизерната заплата от 650 лв.

От първи януари минималната заплата скочи на цели 650 лева. Лъвски скок, исполинска височина. За ужас на работодателите.

Кой ще работи за мизерната заплата от 650 лв.

Защото от тях ако зависи, сигурно щяха да плащат по 200-300 лева. Работодателите, дето са обединени в неясен брой работодателски организации.

И всички вкупом развиват тезата, че у нас трудът е нискоквалифициран, с допотопни технологии. Ами инвестирайте, бе, както би се провикнала една известна политическа жена у нас. Сменете технологиите, квалифицирайте си хората, направете процесите по-ефективни, автоматизирайте, въведете енергоспестяващи технологии. Стига сте висели по телевизионните студиа, за да се жалвате, че никой не ще да работи за мизерната ви минимална заплата. Дето всички сте се наговорили само нея да я плащате. И ако правителството я вдигне с жалки суми нагоре, вие да скачате като ощипани. Пък после нямало работна ръка, никой не ви искал работните места. Хората просто напускат страната и отиват да се реализират на друго място. Където не ги мислят за нискоквалифицирани, не ги изцеждат като гъби и не ги унижават.

Щяхте да водите квалифицирани чужденци отнякъде си, за да замествате липсващите български работници. И ако ви се вържат и дойдат с 650 лева, ще плащат квартира, режийни, храна, че ще спестяват и ще отделят за семействата си. Кой го вярва и кой е толкова наивен. Днешните работодатели изискват квалифицирани кадри, ама ако може някой друг да им ги обучи – разбирайте държавата. За сведение на незнаещите по времето на соца въпреки изградената система за професионално обучение всеки един по-голям завод имаше свой промишлено-учебен център – ПУЦ. И си обучаваше работниците. Да го направят съвременните работодатели. Само че трябва да влагат, а не само да вземат. А това не им харесва.
 
Кирил Биков, Пловдив

Източник: retro.bg