Магическото въздействие на постите

Постът е практика за пречистване на тялото и ума ни, която се прилага от незапомнени времена. Колкото и различни да са религиите по цял свят, те неминуемо си приличат по дните за въздържание, присъстващи в тях. И това не е никак случайно!

Магическото въздействие на постите

Благодарение на отказ от храна и лоши помисли човек може не само да подобри външния вид и здравето си, но да преобрази до неузнаваемост целия си живот.

Факт е обаче, че към днешната тези магически свойства на поста са позабравени и той се разглежда основно като диета за отслабване. А съвсем не бива да е така. Затова в следващите редове ще ви припомним някои факти за това тайнство.

На първо място, важно е да се знае, че постът не обвързва лицето, което го следва, с определена религия. Разбира се, ако сте християни, можете да спазвате Великденските илиКоледните пости, но ако не сте религиозна личност, сами можете да определите една, две или повече седмици, в които да се въздържате от консумация на животинските продукти, алкохол и плътските удоволствия.

Важно е още преди да сте започнали с постите, да подредите дома си и да го почистите от всички ненужни предмети. Така ще се освободите от негативната енергия и ще се подготвите за получаване на нови положителни вибрации.

Започнете почистването от кухнята и преминете към останалите стаи. Обърнете специално внимание на прозорците, защото именно чрез тях домът ви се зарежда със светлина. Колкото по-чисто и светло е в дома ви, толкова повече ще грее и вашата душа. Направете същото и с работното си място.

Пости

Снимка: Илиана Първанова

Ако имате свое бюро или друго кътче, не се колебайте да внесете ред и чистота. Изхвърлете или скрийте предметите, които предизвикат негативни чувства у вас, и поставете най-отпред вещите, носещи ви приятни емоции.

След като сте готови с разтребването, вече можете да преминете и към отказа от месо, яйца, мляко, както и от плътски удоволствия. Олекотеното хранене топи излишните килограми, подобрява тонуса, нормализира кръвното налягане, бори депресията, безсънието, стомашните проблеми.

Освен да се откажете от консумацията на определена храна, трябва да се съсредоточите върху себе си и да не се взирате в грешките на околните. Особено опасни по време на пост са изречените обиди, клевети и ругатните. Имайте предвид, че когато в този период изпратите негативна енергия към някого, тя ще се върне при вас, при това в по-големи мащаби.

Ето защо е много важно да запазите съзнанието си напълно чисто и да се въздържате дори от негативни помисли. Посветете дните от поста си на положителни емоции и помагайте повече на околните. Извършеното добро по време на пост, също ще се върне при вас някои ден. Постарайте се да оставате по-често насаме с мислите си, размишлявайте, медитирайте (ако имате навика да го правите).

И още нещо. Избягвайте да се оплаквате. Благодарете всеки ден за това, което имате и не ламтете за повече.

Мистиците са категорични, че постът удължава живота, изцелява, пречиства душата и кармата. Смята се, че постенето дори само на един член от семейството може да спомогне за благоденствието на останалите. Ето защо те препоръчват поне веднъж в живота си човек да се подложи на тази духовна терапия.

Източник: sanovnik.bg