На море в Турция през 2021? Ето как ще пътуваме

Процесът на ваксинация ще "достигне определена точка" през април

На море в Турция през 2021? Ето как ще пътуваме

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой каза кога ще започне летният сезон в страната. Това съобщава организацията ATOR.

Според министъра през 2021 г. неговото ведомство има за цел да започне туристическия сезон през април. Това ще позволи на Турция да компенсира загубите от 2020 г.

Процесът на ваксинация ще "достигне определена точка" през април. Туристите ще могат да планират ваканциите си с по-голяма увереност. 

Освен това ситуацията с разпространението на коронавирус в самата Турция трябва да се стабилизира до пролетта. Мехмет Нури Ерсой заяви, че Турция ще напусне "червената зона", ако броят на новите случаи на COVID-19 не надвишава 2500 на ден.

Според ръководителя на Федерацията на хотелиерите Сурури Чобатир, тази година Турция ще може да приеме от 25 до 30 милиона туристи. Той призна, че на страната ще й отнеме от две до три години, за да достигне показателите за 2019 г.

„През 2021 г. Турция ще може да достигне 50 процента от туристическия поток през 2019 г.“, каза Фируз Балайкай, председател на Асоциацията на туристическите агенции.

Повечето туристи ще бъдат, както и преди, от Русия, Германия, Украйна, Холандия и Великобритания.

Това лято съседна Турция не остана назад, въпреки бомбастичните цифри на заболели. Там бяха обособени зони, в които няма случаи на коронавирус. 

Не е ясно дали и Турция няма да се присъедини към останалите държави като Гърция, които декларираха, че туристи без ваксини срещу коронавирус ще имат проблем с достъпа до страната. 

 

Източник: blitz.bg