Наглост без граници: Депутатите с 10% увеличение на заплатите – ето колко ще получават!

Наглеците по върховете на властта не познават граници на своето безочие

Наглост без граници: Депутатите с 10% увеличение на заплатите – ето колко ще получават!

Докато България е поставена на колене от невиждана криза, а бизнесът масово фалира, депутатите от настоящото Народно събрание ще го напуснат след парламентарните избори на 4 април, получавайки 10,8% увеличение на заплатите си.

Месечното им възнаграждение за март ще бъде вече средно 4884 лева, докато през първите два месеца на 2021 г. то е било 4407 лева, показват данните на НСИ, публикувани преди малко.
 

Това са брутните им месечни възнаграждения, без добавките за участия в комисия, които са 15% отгоре, и без добавката за трудов стаж, която е по 1% за всяка прослужена година.

Председателят на парламента ПКП Цвета Караянчева и министър-председателят Бойко Борисов получават с 50% повече от депутати, т.е. брутните им заплати са над 7300 лева – също без добавките.

Най-високата заплата в държавата получава обаче президентът Румен Радев и само основната му е около 9000 лева. Ако направим справка и разгледаме целият мандат на депутатите, то цифрите още повече ще ви шокират – с новото увеличение, те вече получават с 40% по-голяма заплата на фона на цяла година криза.

Решенията на депутати влияели и върху техните заплати.

Голяма част от възнагражденията в обществения сектор се определят на политическо ниво (правителствено решение със санкция на НС), особено в администрацията. Както стана ясно, тя ще получи 30% увеличение зарази ситуацията с COVID-19. Така това повишение ще се отрази на средното възнаграждения в сектора, а оттам и на възнагражденията на народните избранници.

4407 лева е минималната брутна заплата, която могат да получават те, като всички депутати имат право и на 1% годишна добавка към нея за прослужено време. Също така при научна степен „Доктор“се полагат още 10% добавка, а за „Докатор на науките“ 15% се начисляват към основната заплата.

Ако членуват в комисия към Народното събрание, а почти всички народни представители са част от поне една такава, сумата е по-висока – 5068 лева. За председателите на групи и комисии възнаграждението е 5950 лева, а за зам.-председателите – 5508 лева, според актуалните данни.

Източник: lekuvai.bg