Най-дългият въжен мост в България води до едно забравено кътче – село Лисиците и Чит Кая (ВИДЕО)

Скъпи приятели, днес ви предлагаме да се впуснем в едно невероятно приключение от серията „Топ мистериите на България“, в което ще минем през най-дългия въжен мост до едно забравено място – село Лисиците и Чит Кая!

Най-дългият въжен мост в България води до едно забравено кътче – село Лисиците и Чит Кая (ВИДЕО)

Това е място откъснато от модерния свят и до него не може да стигнете с кола. Единственият начин да посетите селото е чрез лодка или да преминете през 260 метровия въжен мост. Нашата крайна цел обаче не е Лисиците, а обгърнатата в легенди скала над него известна като Чит Кая.

Село Лисиците се намира на 10 км от град Кърджали на брега на язовир Студен Кладенец. За да стигнете до него трябва да карате с колата до село Широко поле, след което паркирате някъде, грабвате раницата ако носите такава и тръгвате пеша. Който и да попитате ще ви упъти, но гледате язовира да ви се пада отляво докато ходите покрай жп линията. Малко по-надолу се забелязва дървена пейка и табела спирка Лисиците. Спокойно имаме още път до селото, просто тук ще ви остави влака ако пътувате с него. Пътеката надолу криволичи в продължение на 10 минути, докато най-накрая не се появи прословутият мост. Пригответе се за около 5 км ходене пеша като цяло.

Самият мост е наистина много красив и във сравнително добро състояние. Местните разказват обаче, че вече няма кой да го поддържа и някои дъски са започнали да изгниват. За това е добре да си гледате в краката, въпреки невероятните гледки наоколо. По дължината на моста са разположени 40 стоманени въжета, които държат платформата. Този мост е построен през 90-те като преди него е имало друг, който се е скъсал. Преминаването не е за слабите духом, мостът се клатушка и не е от най-стабилните. Но тази крехка въздушна пътека ни отвежда в един друг свят.

стоп-кадър от видеото с автор: The Clashers

От едната страна на моста е нашият свят. От другата е безвремието към, което сме се отправили. Тук няма лисици и никога не е имало според местните. Кръстили го така, защото били сгушено като лисича дупка. В самото село няма коли, нито асфалтови пътища. Миналото сякаш се е запечатало на това място в даден момент и часовникът просто е спрял. Това е един отделен свят, десетки години назад във времето. Няма магазин, нито аптеки, лекар и всичко на каквото сме свикнали. Повечето къщи са отдавна изоставени и природата си ги взима обратно, камък по камък. Животът в село Лисиците е истинско предизвикателство за 15-тината останали жители. Всеки ден те трябва да изминават това разстояние, за да си набавят ежедневните продукти като хляб. Ток в селото има, но вода до всяка къща не стига. Използват се местните чешми за утоляване на жаждата.

Видео: The Clashers

 

Сега обаче е време да се насочим към скалите над селото, които са известни като Чит Кая. В превод това означава „Зидан камък“ и има защо. В него са издълбани около 50 трапецовидни ниши и други причудливи форми. Това е първият ни сблъсък с тях в тези епизоди, но ще говорим повече за тях в сезон 2. До там уж водели всички пътеки, но повечето са много трънясали и непроходими. За това аз ви съветвам да последвате брега на язовира докато не ги видите. След това тръгвате към тях. Може да минете и през селото, но всеки път удряхме на задънена улица. Ако срещнете местни, най-добре попитайте тях.

Самите ниши са разположени на около три реда, като големината им е различна. Някои от тях са започнали да се рушат благодарение на естествените процеси, но хилядолетната им история все още личи. Някои от нишите са трапецовидни, други елипсовидни, но всяка една от тях е издълбана на недостъпно място. Това се наблюдава и на другите места като глухите камъни и орловите скали. Около тях можем да видим така нареченият скален венец, в който според вашето въображение може да видите различни форми като лица на хора, влечуги и птици.

Източник: opoznaybulgaria.com