Най-младата кралица на най-щастливата държава в света – Бутан или коя е хималайската Катрин

Джецун е първият и единствен избор за съпруга, но не само защото е приказно красива

Най-младата кралица на най-щастливата държава в света – Бутан или коя е хималайската Катрин

Джецун Пема се казва красивата кралица на Бутан, която е най-младата кралица в света, родена през 1990 година. Наричат я и „хималайската Катрин“. Тя се запознава с бъдещия крал на Бутан, когато е на 7 години, по време на вечеря в двореца, на която са поканени и родителите й. Принц Джигме, бъдещият крал, още тогава я забелязва и взима решение един ден да се ожени за нея. Действително Джецун е първият и единствен избор за съпруга, но не само защото е приказно красива.

Джецун произхожда от една от най-старите и благородни фамилии на Бутан, нейният дядо по майчина линия е бил доведен брат на две бутански кралици, а баща й е потомък на регионални губернатори. Докато тя учи в Индия, а после и международни отношения в частен университет във Великобритания, принцът наследява трона.

През 2011 година, при откриването на парламента, кралят обявява годежа си, както и че прекъсва традицията на многоженството и Пема ще остане единствената му съпруга. Сватбата е през октомври същата година, когато Пема става кралица-консорт на Бутан и най-младата кралица в света. Първото им дете (престолонаследникът) се ражда след 5 години, а през март тази година Джецун роди и второто им дете, също син.

За кралицата на малката държава се знае, че е много мила и отдадена на благотворителна и обществена дейност. Тя има и някои дипломатически отговорности, например е представител на ООН към ЮНЕП (програма за насърчаване на координацията и опазването на природата).

Двамата с краля са пример за модернизация на династията и обществото– освен, че се държат за ръце публично и дори изразяват чувства, тя ползва активно и социлните мрежи, на което в Бутан не се гледа с много добро око.

В тази зона на света двамата са познати като хималайските Уилям и Кейт и през 2016 се срещат с тях по време на официално посещение.

Вижте и още снимки на Джесун и кралското семейство в галерията!

Източник: hinews.bg