Новият мутант на К-19 започна да поразява масово млади и здрави хора в тази страна

В отделни случаи заболелите попадат в болници в критично състояние

Новият мутант на К-19 започна да поразява масово млади и здрави хора в тази страна

Специалистите са предупредили, че в ЮАР се е появил нов, по-опасен коронавирус. Не само възрастните хора със слаб имунитет са изложени на риск, но и напълно здрави млади жители. В момента се наблюдава активно увеличение на броя на инфекциите с новата мутация, съобщават световните издания.

Новият тип вирус е наречен 501.V2. Най-вече младите хора се заразяват от него, като освен това те често нямат симптоми. В отделни случаи заболелите попадат в болници в критично състояние.

Южноафриканските власти имат предвид негативната тенденция и оценяват възможните рискове, но засега не виждат причини за паника. Няма да има и засилване на карантината.

По-рано в Холандия, Дания, Австралия и Италия бе открит нов щам на коронавирус - същият, който преди е бил открит във Великобритания. Специалистите напомниха, че новият тип коронавирус се разпространява по-бързо от вече известния, но все още не е възможно да се каже, че е по-опасен. Освен това няма доказателства, че мутацията на вируса реагира по различен начин на ваксината.

От своя страна, епидемиологът Джовани Реца, ръководител на отдела за профилактика на заболяванията към италианското министерство на здравеопазването, е заявил, че първите данни за новия щам показват, че има аналогична реакция към ваксината както познатия вече вирус.

На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Матю Ханкок обяви, че в страната е идентифициран нов щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо от първоначалната форма. Вирусът се разпространява по-лесно от човек на човек и следователно е по-заразен, казал e той.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg