По молитвите на Свети Йоан Бог да ни помилва и спаси!

АМИН!

По молитвите на Свети Йоан Бог да ни помилва и спаси!

На 7 януари църквата почита свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Празникът е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората пред Христос и кръстил Спасителя във водите на река Йордан.

Макар да казваме, че 7 януари е Ивановден, тоест денят на свети Йоан Предтеча, всъщност негови празници са и Еньовден – раждането му 24 юни, и на зачатието му на 23 септември, и на отсичането на главата му на 29 август, и на първото и второто намиране на честната му глава на 24 февруари, и на третото намиране на главата му на 25 май.

Освен това във всеки вторник от всяка седмица на годината изрично с песнопения по октоиха (осмогласника или параклитика) поменаваме и неговата памет. И това никак не е случайно. Защото за никого другиго Божият Син не е казал знаменитите думи: „Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител!“ (Мат. 11:11). И защото той пръв започва да проповядва онова най-същественото за всеки човек на всички времена: покаянието. Което ще бъде и първият призив на Спасителя, Чийто Предтеча и Кръстител беше Йоан. 

За Ивановден има много народни обичаи и традиции, но да не забравяме най-важното: да се помолим за неговото силно молитвено застъпничество пред Спасителя на света. По неговите свети молитви Бог да ни помилва и спаси! Амин.

МОЛИТВА КЪМ СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

Кръстителю Христов, проповедниче на покаянието! Не презирай мене, който се кая, но заедно с небесните войнства моли се на Господа за мене недостойния, който паднах в много грехове и се измъчвам от бурните помисли на моя ум. Изпълнен съм със зли дела и няма край моят греховен навик, и умът ми е прикован към земните неща. Що да правя, не зная, и при кого да отида, за да бъде спасена душата ми, освен при тебе, свети Йоане, едноимен на благодатта, защото зная, че ти пред Господа след света Богородица си най-велик измежду всички родени на земята. Ти се удостои да се докоснеш до главата на Царя Христа ­ Божия Агнец, Който взе греховете на света, моли Го за моята грешна душа, та поне отсега да понеса благото Му иго и да получа наградата с последните. О, Кръстителю Христов, досточтими Предтече, последни пророче, първи мъчениче, наставниче и учителю на чистотата и ближни Христов приятелю! Тебе моля, при тебе прибягвам: не ме отхвърляй от твоята закрила, но подигни мене, падналия в много грехове. Обнови душата ми чрез покаяние, като с второ кръщение. Очисти мене осквернения от грехове и ми помогни да вляза в небесното царство, дето нищо нечисто не влиза. Амин!

Честито на имениците! Свети Йоан да им дава здраве, сили и мъдрост!

Източник: dolap.bg