Пристрастяването към видео и компютърни игри влезе в списъка на болестите

Лечението за игровото разстройство е едно - изолация и неупотреба

Пристрастяването към видео и компютърни игри влезе в списъка на болестите

Пристрастяването към видео и компютърни игри вече е заболяване

 То влезе в официалния списък с болестите на Световната здравна организация.

Владимир Тренов е студент първи курс. Най-често играе вечер. Казва, че когато си научи нещата за университета, прекарва по 2-3 часа с приятели, за да се отпусне.

Последиците – успиване и опасност да пропусне лекции сутринта.

Организират се и гейминг маратони. Както други, така и Владимир се е сблъсква с гняв, ярост и напрежение по време на игра.

Ние с приятелите го наричаме gaming range moment. Варира от това да си свалиш само слушалките и да ги стиснеш по-силно до имал съм един приятел, който всъщност си хвана клавиатурата и я счупи на две“, обясни Владимир.

Според Световната здравна организация пристрастяването към видео игри вече се смята за заболяване. Симптомите могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично.

"Тези платформи, игри, са достатъчно активни и агресивни от гледна точка да привлекат на децата вниманието и наистина могат да ги потопят в една друга действителност, която сериозно да повлияе на ежедневието им.

Нарушение в съня, начина по който общува, детето може да стане по-изнервено, по нетърпеливо, разговорите с родителите могат да станат вяли. Наистина е добре родителят да бъде съзнателен и да контролира целия процес, защото детето е неспособно да го направи“, обясни психологът Златко Гълъбов.

В практиката си д-р Гълъбов се е сблъсквал и с възрастни, които имат зависимости към игрите. А лечението за игровото разстройство е едно - изолация и неупотреба.

Източник: www.dunavmost.com