Проф. д-р Иво Петров, д.м.: Сърцето обича активен начин на живот

Проф. Петров е световноизвестен лекар и един от най-уважаваните у нас кардиолози, инвазивен и сърдечен хирург - д.м., медицински директор на болница „Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център”, гр. София и началник на Клиниката по кардиология и ангиология в същото лечебно заведение.

Проф. д-р Иво Петров, д.м.: Сърцето обича активен начин на живот

„Сърцето обича активен начин на живот - движението и всякаква активност го държи в кондиция. Заседналият начин на живот е един от главните убийци на нашето време, който причинява също така хипертония, диабет, високо ниво на стрес.

Сърцето „обича” и средиземноморския начин на хранене – предимно с риба и зеленчуци, избягване на цигари и наркотици. Това са нещата, които зависят от нас, и можем да направим”, коментира специалистът.

Той допълва, че хипертонията е много характерна за живота на модерния човек – пред компютъра, стоим на едно място, ставаме все по-онлайн активни, всичко ни е на една ръка разстояние...

В началото на разговора ни с проф. Петров можете да чуете неговото мнение за коронавирусната инфекция. Ето какво казва той:

„Натрупаха се много доказателства, че около 5% от случаите с коронавирус протичат тежко. А от тях при най-малко между 40 и 60% има засягане на сърдечносъдовата система. Това засягане е по посока на няколко механизма.

Един от основните механизми е възпалението, т.нар. цитокинова буря, която предизвиква неконтролирано възпаление, включително и на сърцето. Вторият механизъм е масираното тромбообразуване, което засяга клоновете на белодробната артерия, но също така и венозните съдове на бъбреците, на простатата и на малкия таз”, сподели хирургът.

Първи мерки при COVID-19

Той коментира какви биха могли да бъдат първите мерки, които всеки от нас може да вземе, ако се разболее от коронавирус.

„Задължително трябва да има антикоагулантна профилактика, т.е. прием на медикаменти за разреждане на кръвта, за да може да се предотврати масираното тромбообразуване, за което споменах.

Самата инфекция има няколко фази – първата от тях е нахлуването на вируса в носоглътката. Появиха се данни, че е добре на този етап да се използват капки, които нарушават разпространението на вируса в носоглътката. Такива вече са одобрени за употреба в САЩ.

У нас също има подобен препарат, който очаква регистрация и е на базата на 3 много слаби киселини. Един от компонентите е арахидонова киселина. Другото, което действа полезно и се препоръчваше в началото, е прием на топли течности.

Важно е вирусът да се елиминира в носоглътката, защото когато попадне в стомаха, солната киселина го унищожава и вече е безопасен”, обясни проф. Петров.

Неговата прогноза

Според него, ако 60-70% от хората преболедуват коронавирусната инфекция, те поне за известно време ще бъдат неподатливи на повторно заболяване, а това би трябвало да доведе до прекратяване на разпространението на вируса. Говори се, че поне 50% от европейската популация вече се е срещала с вируса.

„Смятам, че ние, българите, сме защитени от коронавируса благодарение на много строгия ни имунизационен календар, който се спазва в страната.

Нашият неспецифичен имунитет е на високо ниво. Все пак, смятам, че една немалка част от хората, през които вирусът вече е преминал, ще имат защита и това се надявам, че ще доведе до туширане на разпространението му в скоро време”, обясни лекарят.

 

https://www.youtube.com/watch?v=OKtfgz5rBqw&feature=youtu.be

В разговора можете да чуете също така неговото компетентно мнение за новите начини за лечение на хипертонията, за това как да се грижат за сърдечносъдовата си система хора, чиито родител е починал от инфаркт, какво се прави при уплътнени стени на аортата и фиброза на сърдечните клапи, има ли алтернатива на статините и може ли да се спре тяхната употреба, прилагайки се специален хранителен режим.

 

Източник: zdrave.to