Първото родено британче в Хотница бе кръстено на овена Райко от фермата приют за животни в селото

5-месечното бебе е любимият посетител на животните в стопанството „Приятели на четири крака“

Първото родено британче в Хотница бе кръстено на овена Райко от фермата приют за животни в селото

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ХОТНИЦА СЕ РАДВА НА ПЪРВОТО АНГЛИЧАНЧЕ, КОЕТО ЗАПОЧВА ЖИТЕЙСКИЯ СИ ПЪТ ОТ МАЛКОТО НАСЕЛЕНО МЯСТО. Мъникът носи древното българско име Райко и е кръстен на овена в единствената по рода си у нас ферма приют за животни, пострадали от човешко насилие, ситуирана в селото. Родителите на момченцето решили, че детето им трябва да се казва така, защото още първия път, когато го чули, то се запечатало в сърцата им. Стопанката на фермата Вера Трендафилова пък им разяснила, че името произхожда от Радко, както в миналото наричали и възпявали в народните песни слънцето.

Малчуганът идва на бял свят на 12 юни 2021 г. За него България е първа родина, тъй като все още не е посещавал страната ни родителите му – Великобритания. Майката и таткото на Райко – Софи и Джак, пристигат у нас от Уелс и Манчестър малко преди да се разрази пандемията. Установяват се в Хотница и очаровани от красотата и спокойствието в селото, избират да останат за постоянно в малкото населено място. Бързо се адаптират в новата обстановка, свикват с българската кухня и с огромно желание се включват в родните традиции и обичаи. Участват в отбелязването на Бабинден и скоро след това жената забременява.

Нямали разногласия за това дали да отглеждат наследника си тук, защото били категорични, че Хотница е идеално място за деца, предоставящо чист въздух и вода, биоплодове и зеленчуци и т.н.

Още преди момченцето да е роди, Софи и Джак стават редовни посетители на фермата приют за животни „Приятели на четири крака“. Името на овена Райко ги впечатлило особено силно.

„Двамата познават всички животни във фермата по име, но още първия път щом чуха името на овена Райко, проявиха интерес. Да носиш име на домашен любимец, е на здраве и късмет“, коментираха от „Приятели на четири крака“.

 

И ТАКА, СЛЕД КАТО БРИТАНСКОТО СЕМЕЙСТВО СЕ УВЕЛИЧАВА С ОЩЕ ЕДИН ЧЛЕН, ТРИМАТА ИЗПОЛЗВАТ ХУБАВОТО ЕСЕННО ВРЕМЕ, ЗА ДА ИДВАТ НА ПОСЕЩЕНИЯ във фермата приют. 5-месечното бебе всеки път е топло посрещано от четириногите, не се страхува от тях и ги дарява с усмивка.

Родителите на Райко са убедени, че името ще му донесе щастие в живота и нямат желание да му налагат каква професия да избере, когато порасне. Единственото важно за тях към момента е момченцето да се радва на прекрасно детство и да стане добър човек. А това, че Софи и Джак харесват българските имена, се потвърждава и от факта, че прекръстили осиновеното си куче от Бейли на Донка.

Източник: www.borbabg.com