Спрете безобразието с глобите в градския транспорт!!!

На шофьорите и ватманите им е забранено да продават билети

Спрете безобразието с глобите в градския транспорт!!!

Помните ли дефицита на тоалетна хартия в годините на соца? И ако случайно пуснеха в някой магазин, опашките, които се извиваха. А после пък гледките с костюмирани и наглед добре изглеждащи и поддържани мъже и жени, нарамили по чувал със заветните рула и дефилиращи по софийските улици на път за дома си като победители.

Точно такива опашки се вият тези дни пред единичните, тук-таме останали бутчици за продажба на билети в столичния град. На шофьорите и ватманите им е забранено да продават билети в превозните средства, за да не се заразят в пандемията. А кондукторите вече не продават билети, а само глобяват нередовните пътници. Които пък в повечето случаи няма откъде да си купят билети. Вместо да направи жест към софиянци и да обяви безплатно пътуването, столичното кметство изпрати контрольорите, за да тормозят хората. Движещи се на групи, млади, нахъсани, яки мъже, готови на всичко, за да защитят свещеното право на административния произвол.

Само че билети няма просто защото няма откъде да се купят. Помним времето на РЕП-овете, дето бяха на всяка спирка и които също имаха винаги билети. Помним и обикновените квартални бакалии, на чийто тезгях имаше винаги и кочан с билети. Сега това го няма. Има брутални контрольори, невъзпитани, груби, невъздържани, говорещи грубо и вулгарно, ходещи като глутници хиени на лов за мърша. И това се случва в столица на държава от ЕС една година след кметските избори. Трябва да се спре това безобразие. Явно много са загладнели в общината с този локдаун, с масово работещите от къщите си софиянци, с учещите дистанционно ученици. Само че в дните на изпитания и бедствия като тази пандемия става ясно дали едно управление е насочено към хората и в тяхна помощ и подкрепа. Негово величество Бюрократа коронавирусът не го лови, пандемията не го плаши. А електронното таксуване ще го въведем. Да бе, наистина. Някога.
 
Гергана Николова, София

Източник: retro.bg