Стотици поклонници се редят на опашка, за да се докоснат до живата вода в Гигинския манастир, която лекува 20 болести

Стотици поклонници чинно се редят на опашка

Стотици поклонници се редят на опашка, за да се докоснат до живата вода в Гигинския манастир, която лекува 20 болести

Аязмото на обновения манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян” край пернишкото село Гигинци лекува очни болести . Стотици поклонници чинно се редят на опашка, казват си молитвата, пият от живата вода и си плискат очите с нея. После усещат облекчение на болежките или напълно се избавят от тях, свидетелстват монаси от светата обител.
 

Според признанията на миряни обаче изворът лекува и страдащите от стомашни мъки, бъбречни и костни проблеми,  нефункциониращи жлези с вътрешна секреция и пр. – общо 20 болести. Чудодейната вода укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервите.

Аязмото извира измежду корените на стар дъб в двора на манастира. Мястото е център и на духовно здраве, а филолози напомнят, че самата дума „дъб” означава “здрав” на старобългарски.

 

Патроните Козма и Дамян са наречени безсребреници, защото не вземали пари от болните хора, на които с билки и с молитви връщали изгубеното здраве.

От няколко години в манастира живее младият и амбициозен монах Никанор, който преди да се замонаши, е бил брокер на Уолстрийт.

 

Казват, че светата обител е основана от монаси, последователи на свети Йоан Рилски Чудотворец. Те били вдъхновени от духовния подвиг на светеца и направили своето монашеско братство около стара римска крепост. Там заживели в уединение, молитви и пост.

 

По-късно построили църква, а след това издигнали и цял манастирски комплекс. Той действал до ХVIII век, когато изгорял от пожар.

 

Новият манастир е издигнат от монаси от Атон, които построили новата света обител близо до древния лечебен извор. Днес монасите се самоиздържат, като отглеждат пчели за мед и стада за месо, мляко и вълна.

Източник: lekuvai.bg