Свалят цените за клиенти със зелен сертификат, вижте къде

Свалят цените за клиенти със зелен сертификат, вижте къде

Хората със зелен сертификат пазаруват по-евтино в магазините. Такава стратегия за привличане на клиенти предприеха големи търговски обекти, които заради заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 15 дни са принудени да работят само с ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за COVID-19.

20 лева по-евтино вървят техника и уреди за дома в „Техномаркет“ от завчера за притежателите на отрицателен тест за коронавирус -  PCR  или бърз антигенен тест. Отстъпката ще се прилага до края на месеца, но само за стоки с цена над 100 лева, посочват от търговската верига. Така например прахосмукачка  Gorenje с редовна цена от 129 лева за този период ще струва 109 лева, а кухненски робот Philips пада на 129 лева, но само за определен кръг купувачи. Те обаче би трябвало да са доволни, защото ще са избили разхода за бързия тест, който струва максимум 10 лева.

Обектите на верига „Билла“, които се намират на територията на моловете, също попаднаха под обсега на заповедта. За да стигнат до хранителния магазин, гражданите трябва да влязат в мола, а за там се изисква зелен сертификат. Още на 28 октомври мениджмънтът на хранителната верига обяви, че прави 10% отстъпка върху цялата сметка на клиенти, които пазаруват в "Билла" в моловете. Намалението обаче може да се ползва само по веднъж на ден и то при пазаруване с "Билла карт". Засега промоцията важи до 10 ноември.

Половин месец работа със зелен сертификат доста затрудни и разедини бизнеса, сочи експресната анкета на Българската търговско-промишлена палата, в която се включиха близо 200 ръководители на предприятия и представители на браншови организации. 1/3 от респондентите не одобряват наложената мярка и я смятат за форма на ограничаване на човешките права. За над 1/5 от фирмите това е спънка в работния процес, а над 1/4 от мениджърите намират зеления сертификат за прекален. По-голям дял от анкетираните посочват, че имат положително отношение към противоепидемичната мярка, защото е по-добре да работят, отколкото да бъдат затворени. В допълнение и служителите, и потребителите се чувстват по-защитени. 

Бонуси за ваксинация, недопускане на външни за компанията лица, тестване след отпуск - такива са част от допълнителните  решения на бизнеса в пандемичната обстановка, става ясно още от допитването на БТПП.