Светилище край Стрелча чисти уроки

Мегалитният комплекс Скумсаледо Стрелча е един от най-големите по площ на територията на България. Характеризира се с множество разнообразни скални обекти с култово предназначение.

Светилище край Стрелча чисти уроки

От особен интерес е конфигурацията от мегалити в северната му част, където на голяма поляна, заобиколена от всички страни с високи скали, са разположени тронове, улеи, жертвеници и други скално изсечени елементи и конфигурации. Това е място с изключително силна енергия, най-вероятно то е било създадено от предшествениците на траките, пеласгите, казва специалистката по окултизъм Мария Арабаджиева, която е направила своите изводи на базата на изучаването на множество старинни книги, разкриващи историята на човечеството. Подобни места има в Пирин, Рила, Странджа и Родопите.


Северната част на светилището Скумсале е оформена около поляна с площ около 25 декара. Около мегалитната формация, която се намира от северната страна на рида, са разположени по-малки формации от мегалити. Тя е заобиколена от ров във формата на полумесец, който е с изкуствен произход. В източната част на масива доминира скален „трон“, ориентиран на североизток, а на върха му се наблюдава загладена изкуствено скална площадка, ориентирана на юг. На територията на цялото светилище блика енергия. Мнозина посетители твърдят, че изпадат в транс и усещат физически как се освобождават от негативните влияния и уроки, които са натрупали в себе си. Местни обаче предупреждават, че на чудатото място трябва да се ходи с положителна нагласа, защото то усещало и връщало на всеки енергията, с която е отишъл.

Източник: retro.bg