Светините, пред които се прекланя всеки българин

България е древна страна с богата и изпълнена с велики събития история.

Светините, пред които се прекланя всеки българин

Предизвикателствата, изпълнили историческия път, и тяхното преодоляване са създали в народа богата духовност. Тя се захранва от някои места, които имат огромно значение.

Във всеки град, село и дори ненаселена местност има по едно такова място, изпълнено с история и имащо огромно значение за това, което ни прави българи. Там ежегодно се правят чествания, тържества, молебени. Това са българските светини, пред които се прекланя всеки българин.

Просто невъзможно е да се представят сбито и на едно място всички кътове, които съхраняват духовността ни, нито могат да се подредят в някакъв ред. Те са прекалено много за богатата близо 14 вековна история на страната. Такива са тефтерчето на Левски, Самарското знаме, пръстенът на цар Калоян, Мадарският конник, Рибният буквар от Петър Берон, църквата-костница Св. Неделя в Батак, сабята на Христо Ботев, сърцето на Иван Вазов, Перперикон, Черепишкият манастир Успение Богородично, Паметникът на свободата на връх Шипка, връх Околчица край Враца и много, много други.

Без да се стремим към някаква специална подредба по святост и значение, представяме ви пет от най-големите светинипред които се прекланя всеки българин.

Крепостта Царевец - символ на мощта на Втората българска империя

Български светини: Царевец

В продължение на повече от две столетия Царевец е сърцето на България. Мощната крепост, извисяваща се над Търновград, обкръжена от шумните води на река Янтра, е символ на мощта на средновековните български владетели от династията на Асеневци. В града се решавала съдбата не само на България, а на цяла Югоизточна Европа. Там било и седалището на Патриаршията – майката на всички български църкви.

Връх Шипка - паметник на българския дух и храброст

Български светини:връх Шипка

Шипка не е само връх в Стара Планина. До 1951 г. носи името Свети Никола, а до 1977 г. – връх Столетов. Върхът символизира героизма и самопожертвователните усилия за освобождението на България от Османско робство. Там се издига величественият Паметник на свободата, съхраняващ костите на загинали борци за свобода. На това място след жестоките боеве с турците българите извоюват своята духовна свобода. Върхът се превръща в паметник на българския дух и храброст и е едно от местата, които всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си.

Рилският манастир – българският Йерусалим

Български светини:Рилски манастир

Светата обител в полите на красивата Рила планина се нарича от мнозина българският Йерусалим. За много хора това е най-духовното място в България. Той е най-забележителният архитектурен и исторически български паметник.

Светата обител е основана през първата половина на Х век. Историята ѝ е пряко свързана с първия български отшелник Св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва. Първоначалното място на манастира било в близост до пещерата, която светецът избрал за своя обител. След смъртта му през 946 г. Св. Йоан Рилски бил погребан до пещерата, в която е намирал усамотение. Цар Петър пренесъл мощите на Рилския чудотворец в Средец (София) и тогава вероятно той бил канонизиран за светец. Мощите били върнати в Рилската света обител през 1469 г.

Перперикон – древното седалище на богове и герои

Български светини:Перперикон

Перперикон е огромен скален комплекс в Източните Родопи. Началото му се крие в дълбоката древност. Според някои изследвания първите заселници идват там преди повече от 8000 години. Огромните дворци и храмови комплекси превърнали Перперикон в духовния център и мястото било посещавано от велики генерали и императори в търсене на мъдрост. В тракийските легенди Перперикон бил споменава в историите за Дионисий, Аполон и Орфей. Малко са хората, посетили величествения комплекс, които успяват да устоят на древната му мистика.

Околчица – духовният връх на България

Български светини:връх Околчица

Ежегодно на 2 юни на връх Околчица се провежда национално поклонение в чест на Христо Ботев и всички загинали в името на свободна България. Хиляди българи се изкачват на високия старопланински връх по стъпките на великия революционер и застиват в минута мълчание заедно със сънародниците си в цялата страна, при прозвучаване на сирените в памет на героите, дали живота си за свободата на България.

Източник: sanovnik.bg