Транспортният министър: Изграждаме система за хеликоптерно спасяване, но нямаме обучени пилоти

Изграждаме система за хеликоптерно издирване и спасяване, но нямаме обучени пилоти. Това коментира министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Транспортният министър: Изграждаме система за хеликоптерно спасяване, но нямаме обучени пилоти

След днешното заседание на ресорната парламентарна комисия той посочи, че причината за това е наличието на изискване за минимум 2 хил. летателни часа за всеки пилот, а на този етап нито един от българските летци на такива машини на отговоря на това условие.

Ето защо България ще покани пилоти от други страни, обясни министър Събев, които да се присъединят към българските си колеги и да се включат в тяхното обучение.

"Ще има 15 минути за реакция за спасение на човек. Това е проект, по който с радост работим", подчерта още транспортният министър, цитиран от БТА.

Той поясни, че планът е да се изградят 6 отделни точки в цялата страна - по три в Северна и Южна България, а страната ни да придобие общо шест хеликоптера.

Министърът на транспорта посочи още, че ръководеното от него ведомство ще спира всички съмнителни поръчки и ще прави одит на всяка една от тях. Той потвърди, че по тази причина е спряна поръчката за жп линията Радомир-Перник, за което посочи, че "има известни доказателства".

Николай Събев каза още, че е подаден и сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков за евентуални нарушения при удълбочаването на каналите на Пристанище Варна.

Източник: petel.bg