Цветът на ябълката показва за какво е полезна всъщност тя

Ябълката е вкусен и достъпен плод, ползите от който всички познаваме отдавна. Яденето на една ябълка дневно помага да се поддържа необходимия баланс на витамини и минерали. А това от своя страна укрепва имунната система и насърчава подмладяването на организма като цяло. Но знаете ли, че полезните свойства на ябълките зависят от цвета им?

Цветът на ябълката показва за какво е полезна всъщност тя

Учените наскоро откриха, че цветът на кората на плода засяга не само вкуса. Те също имат различен състав. Познавайки подобни тънкости, можете да определите кой сорт ви подхожда най-добре. Аз самата започнах да използвам тази функция. Сега, когато дойда на пазара, избирам ябълки в зависимост от проблема, който имам. Забравих за гастрит и загуба на сила. Запишете си, ще ви бъде полезна статията

Как полезните свойства на ябълките зависят от цвета им

Нека започнем със зелени ябълки . Те съдържат много хлорофил. Това вещество прочиства кръвта, премахва токсините от тялото. Ето защо страдащите от алергия трябва да добавят зелени плодове към ежедневната си диета.

В тези ябълки има много желязо. Те се справят отлично с убиването на вредните бактерии в червата. Потискането на техния растеж има благоприятен ефект върху функционирането на храносмилателната система .

 

Повече каротин се съдържа в жълтите сортове. Витаминът участва в много процеси в тялото, така че постоянно трябва да се попълва. Жълтата ябълка е полезна за тези, които имат проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.

Някои хора смятат, че количеството захар в плода зависи от цвета му. Да, има малко по-малко от него в зелените ябълки. Но разликата е незначителна. Учените са доказали, че дори съдържанието на чисти въглехидрати не се различава много при различните сортове.

Яркочервените плодове се нуждаят от повече UV защита. Следователно ябълките от този цвят имат много антоцианини. Когато влязат в тялото ни, те насочват защитата си към клетките, предотвратявайки преждевременното им стареене . Всички полезни вещества са концентрирани в кората. Затова не изхвърляйте толкова ценен продукт.

Която и ябълка да изберете, тя все пак ще бъде от полза . Плодът е включен в различни диети , хората с диабет дори имат право да го ядат. Освен това е толкова вкусно. Мисля, че сега е моментът да ядем ябълка!

Източник: saveti.net