Учен от ЮАР с тревожна новина за преборилите K-19 и новия щaм

Предишната инфекция даваше защита срещу разновидността Дeлтa

Учен от ЮАР с тревожна новина за преборилите K-19 и новия щaм

В Република Южна Африка се наблюдава увеличаване на броя на преболедувалите COVID-19 и повторно заразени с варианта Омикрон, съобщи местен микробиолог.

„Предишната инфекция даваше защита срещу разновидността Делта, но изглежда, че с Омикрон не е така“, заяви професор Ан фон Готберг от южноафриканския Национален институт по заразни болести.

Тя сподели наблюденията си в онлайн брифинг, организиран от Световната здравна организация.

Вариантът - наречен B.1.1.529 - има "много необичайна констелация" от мутации, които са тревожни, защото биха могли да му помогнат да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, казаха южноафриканските учени, цитирани от Ройтерс.

Ранните сигнали от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е увеличил в най-населената провинция Гаутенг, където се намира столицата Претория, и може вече да присъства в останалите осем провинции на страната, казаха още те.

Този вариант е открит и в Ботсвана и Хонконг, като случаят с Хонконг е на пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

Ройтерс напомня, че Южна Африка беше първата страна, в която беше открит Бета варианта на Covid-19 през миналата година.

Бета е един от само четирите Covid варианта, обозначени като "повод за загриженост“ от страна на СЗО, защото има доказателства, че тези варианти са по-заразни и ваксините действат по-малко срещу нея.

В Южна Африка беше откри по-рано тази година и друг вариант - C.1.2, но той така и не измести по-разпространения вариант Делта и все още представлява само малък процент от геномите, секвенирани през последните месеци.

Източник: blitz.bg