Учените установиха какво последно се случва с човек, когато умира

В проучването специалистите включили здрави хора, пациенти, които са близо до смъртта, както и пациенти в хосписи

Учените установиха какво последно се случва с човек, когато умира

Експерти от университета в Британска Колумбия са провели проучване, по време на което са се опитали да разберат кое е последното чувство, което човек изпитва, преди да умре.

В проучването участвали много хора. Специалистите включили здрави хора, пациенти, които са близо до смъртта, както и пациенти в хосписи, които са били в безсъзнание по време на експеримента.

Абсолютно на всички участници е била измерени мозъчната активност с помощта на специално устройство - електроенцефалография.

Според предварителната теория, че когато човек умира, тогава слухът е последното чувство, което губи. Учените се интересували от този въпрос и решили да проведат проучване, за да установят дали умиращият чува, ако в този момент е в безсъзнание.

Установено било, че дори ако мозъкът вече умира, той все още реагира перфектно на звуци. Процесът обаче не спира, дори ако човекът е в безсъзнание.

Учените не могли да установят разликите между начина, по който мозъкът на здрав човек и умиращ човек реагира на звуци. Заслужава да се отбележи, че досега специалистите не могат да отговорят на въпроса дали човек разбира при смърт без съзнание какво точно чува.

Това проучване, според Елизабет Блудън, потвърждава факта, че дори и с умиращите хора трябва да се продължи да им се говори, защото в мозъка им има активност и всичко чуват. Дори да се окаже, че умиращият не разбира нищо, мозъкът му все пак ще е наясно, че наблизо е някой, който е близо до него.

Източник: zdrave.to