Вафли и бисквити бъкани с раково вещество

Вафли и бисквити бъкани с раково вещество

Десет потребителски организации са изследвали над 500 хранителни продукта, за които се смята, че са склонни да натрупват акриламид – вещество, за което се предполага, че е силен канцероген, активиращ рака. Такива са чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други. В една трета от взетите проби на обикновени бисквити и вафли се открива наличие на акриламид над определената норма.

Това е много обезпокоително, защото малките деца са най-честите консуматори на такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета и кърмачета например. 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7,7%, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6,3%.

Акриламидът е химикал, който се образува в богати на нишесте храни като картофите или зърнените храни при пърженето или печенето им на температура над 120°C, при което реагират свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. Доказано е, че акриламидът причинява ракови образувания при животните, а учените смятат, че този химикал има потенциално канцерогенно въздействие и при хората.

Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидът може да причини и болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

Източник: www.bgnow.eu