Воят срещу ваксините ще секне, щом станат паспорт за гръцкото море

Науката срещу отрицанието й - тази битка сигурно се води, откакто съществува светът.

Воят срещу ваксините ще секне, щом станат паспорт за гръцкото море

От запалването на първия огън, през репликата на Галилео: „И все пак тя се върти“, та до ваксините срещу COVID-19.

Смущаващо е, че българският народ винаги е бил възприемчив към новото. Той е вторият в света с БЦЖ ваксиниране, един от първите, преборили маларията чрез пръскане с химикали, лекарства, пресушаване на блата. 

Защото е доста изстрадал. Едрата шарка отнела живота на една трета от населението по тези земи още преди създаването на държавата ни. И е убивала наред с бруцелозата, Жълтата гостенка и другите гадории векове наред. Ама толкова жестоко, че почти всяко българско семейство е губило по две-три деца, затова и раждало по 7-8. Трябвало някой да работи.

Ще се изненадате как сме изкоренили всичко това ​- с наука, медицина и… ваксиниране.

Ваксините, казват, са второто най-великото оръжие на медицината 

Първото са движението и храненето. 

Употребих "смущаващо", защото век по-късно българският народ е в пъти по-негативно настроен към новото, към ваксините срещу COVID-19. 

Само 22 процента от учителите искат да се ваксинират! Хайде, за обитателите на социални домове (пак толкова), разбирам. Но учителите! Които трябва да са проводник на науката. Наравно с бабите! Не е сериозно.

46 процента от българите пък намират ваксините за опасни. Стига бе! Същите тези 46 процента сигурно всеки ден ползват десетки продукти на „Пфайзер“, „Астра Зенека" „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“ и останалите компании. Лапат виагра, за да са мъже, дори когато се задъхват при изкачването на три стълби. Други мажат бебета си от първия им ден. Без да прочетат и половин листовка. Но на тази ваксина не вярват!

Сега сериозно. Бързината, с която бяха създадени  COVID ваксините, може да води до съмнение в ефекта им. Но не и относно дефекти.

Те с нищо не се различават от хиляди разработки досега. И нито една компания няма да си сложи главата в торбата, та  да си разваля рахатлъка. При условие че и без това прави милиарди от виагра, бебешки кремове и дамски мазила.

Виждали ли сте портфолиото на „Пфайзер“, което се предлага в България?

Косата ви ще настръхне, като прочетете какви гадости бори

Да не стигате до тях! Защото никой няма да ви пита искате ли! Изборът щe е като при едрата шарка. И той не е избор „​да" или „не", а избор на живот.

Убеден съм, ваксините срещу COVID-19 също ще сведат въпросите до един - какъв тип живот искаш следващите година, две, три? Защото, бас ловя, много скоро ваксините ще служат като паспорт за гръцкото море, авиолиниите, стадионите в Англия. И още куп хубави места, на които всеки от нас иска да бъде.

Затова и няма да споря с антиваксърите. Нито ще отделя и една секунда от живота си да слушам обясненията  къде какво пише за вредата от ваксините. Както казва доцент Гломб - човек чете това, което иска да прочете.

Животът сам ще ги отдели от тези, които правят избор на страната на науката. Бъдете и вие на страната на цивилизацията.

Милиони животи ще бъдат спасени или сериозно облекчени отново благодарение на науката. На същата наука, която тръгва от учителите, за да стигне до новия мер​цедес, 5G мрежата, кораба на Илън Мъск. До поредните ваксини. 

 

Източник: www.marica.bg