Задава се пореден ужас! Акад. Петрунов алармира за нов щам на К-19, различен от този на Острова

"Нямаме основания да се съмняваме в ефективността във ваксината, засега", твърди имунологът

Задава се пореден ужас! Акад. Петрунов алармира за нов щам на К-19, различен от този на Острова

Появата на новия щам не е изненада. Вирусите мутират непрекъснато. Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов. 

"Новият щам има по-голяма инфекциозност и се разпространява по-бързо", разкри още академикът. 

"Репродуктивното число на новия щам е 0,4 - т.е един човек ще зарази 1,4 души, повече отколкото старата мутация. Няма данни този щам да предизвиква по-голяма смъртност", каза имунологът. 

Със сигурност новият щам вече е в България - ще се изненадам, ако не е пристигнал, защото страната ни има тесни транспортни връзки, заяви акад. Петрунов. 

"Нямаме основания да се съмняваме в ефективността във ваксината, засега. Трябва да минат месеци, за да може ваксината да даде резултати. Ако този щам мутира твърде много, ще се наложи да си слагаме ваксина всяка година - като при грипа", каза още той. 

В Южна Африка се появява нов щам на COVID-19 - той е различен от този във Великобритания, разкри акад. Петрунов. 

Маските категорично за добро предпазно средство. Детайлни проучвания показват, че маските предпазват до 60%. Маската защитава от пръските на хората", категоричен бе имунологът. 

Мутациите показват, че вирусът не е лабораторно направен, а е естествен. Тежката пандемия трябва да е урок - предстоят ни нови вируси и инфекции, разкри акад. Богдан Петрунов. 

Източник: blitz.bg