Задължителни и забранени упражнения при дискова херния. За прибиране. След операция

Има ли забранени упражнения при дискова херния? А кои са препоръчителни? Какво да правим след операция? Как да действаме за прибиране на хернията?

Задължителни и забранени упражнения при дискова херния. За прибиране. След операция

Дискова херния – проблемът и как да го контролираме. Неизбежна ли е операцията? Всички методи за терапия: гимнастика, мехлеми, съвременни способи. Проверени рецепти

Дискова херния – що е то? В поясния сектор на гръбнака има пет прешлена и четири междупрешленни диска. Тези дискове са съставени от фиброзен пръстен и полутечно ядро. По различни причини прешлените притискат диска; фиброзният пръстен отслабва, пука се и се разрушава. Ядрото се излива навън и образува въпросната дискова херния. Това състояние е неестествено; притискат се околни нерви и тъкани, което причинява болка, затруднено движение, инвалидизиране. Такъв проблем може да възникне също в шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб, но най-често лекуваните нарушения са в зоната на кръста.

Кои упражнения действително помагат при дискова херния?

При дискова херния помагат само упражненията, които се изпълняват в легнало положение или “на четири крака”. Вертикалните натоварвания са противопоказани, тъй като могат да усложнят сериозно състоянието.

Изпълнението на лечебната гимнастика се прави бавно, плавно, без резки движения. На пода трябва да има постелка, а ако е необходимо под кръста се поставя свита на руло хавлиена кърпа – общата височина на това валяче не е повече от 3-4 см. Най-добре е упражненията за конкретния пациент да се подберат от кинезитерапевт: така ще се избегне рискът от неподходящо натоварване на проблемната зона. С лечебната гимнастика не бива да се прекалява – ако пациентът усети болка, изпълнението се прекратява веднага.

4 физически упражнения при болки в кръста (ЛФК)

Вижте описанията на най-често препоръчваните упражнения при дископатия; практиката доказва, че редовното им изпълнение укрепва мускулатурата в проблемната зона и предотвратява усложняване на състоянието. Не бива да се забравя и това, че при остри състояния гимнастиката остава на заден план, първа грижа е обезболяването.

Упражнение 1 – Изпъване на ръцете и краката

Лягаме по гръб със свити колена. Ръцете са изпънати и лежат край торса. Изпъваме единия крак и го отместваме настрана. В същото време изпъваме настрана и ръката от срещуположната част на тялото. Придвижваме изпънатия крак обратно и го сгъваме; връщаме и изпънатата ръка в изходно положение. Изпълняваме упражнението с другата двойка крайници. Повтаряме 10 пъти. Това упражнение е за разтягане на мускулите, които са били стегнати в спазъм; изпълнението подобрява координацията.

Упражнение 2 – Въртене на коленете в легнало положение

дискова херния

За това упражнение също лягаме на земята по гръб. Ръцете са хванати зад тила, краката са сгънати в колената. Отпускаме коленете на една страна, без да ги разделяме – до комфортния предел, сетне се връщаме в изходно положение. Повтаряме същото движение в обратна посока. При изпълнението на тези движения стъпалата остават притиснати о земята; краката не бива да висят във въздуха – това може да причини болка. Правим упражнението по 10 пъти на всяка страна.

Упражнение 3 – Разтягане и равновесие

дискова херния

Изходната позиция е опора на един крак и срещуположната ръка. Свободните крайници изпъваме – крак назад, ръка напред. Задържаме се в тази поза 10 секунди и се връщаме в изходна позиция; сменяме крайниците. Повтаряме всяка опорна комбинация по пет пъти.

Упражнение 4 – Дъга (Котешки гръб)

дискова херния

Заставаме на 4 крака; облегнати сме на колене и на изпънатите ръце – дланите са насочени напред и са притиснати плътно о земята. Гърбът е изпънат хоризонтално, погледът е насочен напред. Отпускаме главата надолу и едновременно с това огъваме гърба нагоре. Така се получава дъга или “котешки гръб”. Задържаме десетина секунди и се връщаме в изходна позиция. Изпълняваме бавно десет такива упражнения.

4 йога упражнения

В ранния стадий на заболяването заниманията с йога не се считат за противопоказани. Единственото ограничение е упражненията да не се изпълняват в леглото, а на пода, върху специална постелка. При появата на болка или дискомфорт заниманията трябва да се прекратят.

Вижте няколко йога-упражнения, които могат да подобрят състоянието на мускулатурата и да облекчат обичайните неприятни състояния при дискова херния:

 1. За опъване на връзките и мускулите на гърба – лягаме на гръб, свиваме коленете към брадичката и ги обхващаме с двете ръце. Превъртаме се бавно ту на едната, ту на другата страна.
 2. Лягаме на гръб със сгънати в коленете крака; обхващаме подбедриците с две ръце и в тази поза се опитваме максимално да изпънем гръбначния стълб.
 3. Заставаме на четири крака и огъваме гръб по котешки; погледът е насочен ту в пода – ту в тавана. Това упражнение в лечебната физкултура и познато като “Дъга” или “Котешки гръб”.
 4. Лягаме на гръб, сгъваме единия крак в коляното и се опитваме да го достигнев с челото; сменяме крака.

Занимания на тренажор

Тези занимания се допускат само в периодите на ремисия и то – по индивидуално съставена програма. Важно е да се работи с квалифициран инструктор и да се подбере адекватно тренажор.

дискова херния

Проблемните прешлени се раздалечават и на притиснатите нерви и тъкани им олеква

Първото условие за постигане на добър ефект е подготовката за контрол върху дишането. При повишено напрежение да се вдишва енергично, след което бавно да се издишва. Така се избягва негативното въздействие на повишеното натоварване. След изпълнението на всяко упражнение се прави кратка почивка. Общата продължителност на занятието може да достигне до три часа, от които активното време е само един час.

Съществуват различни тренажори – видовете се различават по начина на натоварване. Изборът на определен тип трябва да е съобразен с общото физическо състояние на пациента. Така например уреди като лост или успоредка разчитат да създадат натоварване за сметка на телесната маса и могат да се използват само от хора с добра физическа подготовка.

Впрочем, заниманията от типа “висеж” на лост или успоредка  могат да се окажат с положителен ефект, тъй като при изпълнението им пространството между прешлените се увеличава и дисковият излив престава да притиска нервни окончания и тъкани. Това е обаче добро решение само когато се изпълнява правилно и е контролирано от инструктор. При неправилно изпълнение растежението се изпълнява неравномерно – някои участъци от гръбнака могжат да се окажат претоварени и снъстоянието на

Вижте какви са задължителните правила при занимания на тренажор, ако потребителят страда от дискова херния:

 • При болка се изпълняват обезболяващи упражнения, подбрани от инструктора;
 • Изключени са осевите/вертикални натоварвания;
 • Избягват се ударните натоварвания;
 • Забранени са повдигане/изтласкване на щанги и упражнения с гирички.

Спорт при дископатия

Поясната дископатия  ограничава заниманията с някои спортове. Препоръчаните разновидности се практикуват в легнало положение – натоварванията в прав стоеж или седейки са изцяло забранени. Ето кои са забранените видове спорт при дискова херния:

 • Спортно ходене;
 • Тежка атлетика;
 • Активни спортове, при които дълго време се бяга или се стои в права позиция – футбол, баскетбол, ски;
 • Бодибилдинг;
 • Частично е ограничена леката атлетика, по-точно скокове и прескоци.

Гимнастика и др.

Съществува методики за лечение на дискова херния чрез изпълнението на специални гимнастически комплекси: популярни са комплексите на Бубвонски, Дикул и др. задачата на един такъв комплекс е да укрепи и усили мускулния корсет около кръста, така че да се избегне прищипването на нерви.

Гимнастиката е необходима на такива пациенти заради намалената подвижност. Хората инстинктивно се въздържат от определени движения, за да избегнат болката. Оттук произтича потребността от активизиране на мускулатурата, ускоряване на кръвообращението и метаболизма. Чрез системно изпълнение на гимнастическите комплекси може да се постигне много: прешлените да заемат естественото си положение и да се избегнат мъчителните болки и скованост.

Разбира се, подобни комплекси се подбират индивидуално според състоянието на пациента. Първоначално изпълнението на упражненията се подпомага и контролира от инструктор, докато пациентът ги усвои и знае от какво трябва да се предпазва. 

Рехабилитация с корсет или колан

След пълен курс на лечение или операция пациентът трябва да премине през специален рехабилитационен модул. Болният трябва да изпълнява всички лекарски препоръки, за да не си причини рецидиви или усложнения. В повечето случаи се препоръчва носене на специален корсет, да се контролира телесното тегло и да се проведе физиотерапия.

дискова херния

Корсетът помага при рехабилитация след операция от дископатия

Корсетът е ортопедично приспособление, което намалява натоварването върху гръбнака. Той трябва да е гъвкав, но с плътна основа. Особено е необходим и важен той за хора, което не обръщат особено внимание на стойката си през деня. Корсетът позволява да бъде фиксиран гръбначният стълб.

Някои модели имат ремъци за фиксиране на конструкцията през раменете. Предната част покрива зоната от таза до гърдите, а задната – от седалищните части до лопатките. Увеличеното налягане се пренася от гръбнака в коремната област.

При избора на модел се обръща внимание на това корсетът да не притиска гръбнака. Не бива да се носи постоянно, тъй като това ще стимулира деградацията на гръбните мускули. Срокът на носене се определя от лекуващия. Ето нещо прекрасно:

Разтягане на гръбнака

Разтягането може да бъде сухо или подводно. В първия случай се използват специални тренажори, като най-често пациентът е в легнало положение и чрез система от еластични и плътни ленти с тежести се провеждат контролирани екстензии.

дискова херния

Подводните екстензии са по-щадящи

Подводното разтягане се счита за по-щадящ вариант. Във водата телесната маса “олеква” и процедурата е по-малко болезнена. Трябва все пак да се знае, че съществува риск от защипване на излива при по-голяма херния. Освен това методът има противопоказания:

 • Остра болка;
 • Онкологичен процес;
 • Бъбречнокаменна болест;
 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Остеопороза.

След разтягането корсетът е задължителен; трябва да се правят и определени упражнения от профила на лечебната физкултура. Това е необходимо, за да се предотврати връщането на прешлените в предишната им патологична позиция.

Лечение без операция

В много случаи неоперативното лечение дава възможност за овладяване на състояния с болка и възпаление при дискова херния. Ако патологията е в ранен стадий, пораженията не са големи и пациентът е в добро здраве, може да се разчита на трайно подобрение. Все пак медикаментозното лечение неутрализира възпалението, но не премахва причината за заболяването. Ако методът е съчетан с други подходи към лечението на дископатията, вероятността от успех значително нараства.

Хирудотерапия

Този метод дава добри резултати, особено ако заболяването е в начален стадий. Още след първия сеанс с пиявици пациентът се усеща по-добре, и това си има обяснение:

 • Хирудотерапията подобрява кръвообращението;
 • Мускулите и ставите се насищат с полезни вещества;
 • Ликвидират се тромбите;
 • Активират се резервните сили на организма;
 • Укрепва имунната система;
 • Преодоляват се застойните болестни огнища;
 • Овладява се дегенеративният процес в поразените тъкани, намиращи се редом с гръбнака.

Така този традиционен метод на лечение може да овладее ранната патология и да укрепи организма на пациента с минимални странични ефекти.

Криотерапия

Както е известно, криотерапията е лечение чрез студ: компреси с лед, пребиваване в среда с ниска температура, въздействие със студена вода. В случаите с дискова херния криотерапията дава възможност да се подобри храненето на междупрешленния диск, което забавя дегенеративните процеси. Често прилаган метод е обработката с течен азот.

Всъщност първият ефект от този метод е овладяването на болката. За това влияят няколко фактора. Първо – при понижението на температурата на кожата рецепторите за болка се блокират. Второ – благодарение на спазмолитичните ефекти на криотерапията, се овладява самата причина за болката – отслабва мускулният тонус и в резултат на това намалява натоварването на връзките, премахват се спазмите, дразненето и защипването на нервни влакна.

Остеопатия

Остеопатията помага при дискова херния чрез отстраняване на факторите, които нарушават движенията на прешлените и усилват натиска върху междупрешленните дискове; променят трофиката на тъканите. Специалистите в тази област се информират за заболяванията на пациента, възможното влияние на наследствени фактори, негативни професионални въздействия и пр. Част от подготовката на терапията е в наблюденията за стойката на пациента и начина, по който гръбнакът се отклонява от правилната позиция.

Обикновено дисковата херния не е само локален проблем; лечението и чрез методите на остеопатията предвижда отстраняването на повече от една дисфункции в тялото. Първата задача е да се неутрализира болковият синдром, като впоследствие се избира индивидуална програма за освобождаване на травмирани тъкани и нерви от патологично натоварване; възстановяване правилните позиции на прешлените и гръбнака. Прилагат се в комплекс мануална терапия – масажи; електроимпулсна терапия, занимания на тренажор, лечебна физкултура и пр. При необходимост се препоръчва диета за сваляне на наднормени килограми като част от лечението и предпазване от рецидиви.

Иглотерапия

Този популярен метод спасява от болката чрез въздействие върху активните точки на нервните дразнения. Ефектът е подобен на този, който постига масажът – там върху същите точки масажистът работи тактилно.

Лекарства за дискова херния

Първа грижа при оплаквания от дискова херния е овладяването на болката. Стандартният подход е да се назначат нестероидни противовъзпалителни от рода на ибупрофен, индометацин, диклофенак.

дискова херния

С билкови настойки и компреси болките от дископатия се намаляват

Веднага щом пациентът почувства подобрение, се пристъпва към комплексно лечебно-профилактично въздействие. Редовно препоръчвани медикаменти през този етап са миорелаксантите – тяхната задача е да снемат спазмите на мускули, въвлечени в болестния процес. Лекарства от рода на мидокалм и сирдалуд отпускат мускулатурата, но този тип медикаменти могат да дадат странични ефекти – гадене, намалена работоспособност, понижаване на кръвното налягане, разстройства на отделителната система и чревните функции, психични проблеми.

 • Други прилагани продукти са хондропротекторите; лекарства за защита на стомашната лигавица от дразнения; лекарства за подобряване на кръвообращението. препоръчителен е и приемът на комплекси, съдържащи витамините А, В, Е и D; идеята е да се възстановят увредените при острите състояния тъкани.
 • Още една група медикаменти са трансдермалните мазила – унгвенти, кремове, гел. Те могат да са обезболяващи като фастум гел, волтарен, кетонал; противооточни и обезболяващи – декспантенол; хондропротектори.

Операция на дискова херния в България

Здравната статистика сочи, че всяка година у нас такава операция се прави средно на 1000 пациенти. Най-засегната от проблема е възрастовата група 20-30 години. Медиците са категорични, че това е крайна мярка в лечението на дискова херния. Оперативните техники са усъвършенствани, но винаги има риск от рецидиви.

Като надеждна се сочи актуалната интервенция тип “барикада”, приложена за първи път у нас в “Пирогов”. При нея хирурзите работят през малък разрез от порядъка на 2-3 см. Изпълнява се под микроскоп чрез специален инструментариум; отстранява се изливът от междупрешленния диск; мястото на пробива се затваря и по този начин се съхранява редуцираната структура на диска. Този тип операции също се изпълняват и с помощта на лазер.

Операция от дискова херния може да се изпълни в повечето големи невро-хирургични клиники в столицата и провинцията. НЗОК покрива разходите по самата операция, което е около 2000 лв. Консумативи и евентуално импланти плаща самият пациент. Специалисти от тази област информират, че според класата на консумативите е възможно цената на една такава интервенция, доплащана от пациента, да достигне 20 000 лв.

Народни средства и рецепти за мехлеми

Народните средства за лечение на дискова херния трябва да се използват много внимателно. Болезнените симптоми могат да се облекчават с помощта на домашни мехлеми с пселни продукти, билки, животинска мазнина.  Задължително е да се внимава с мазилата: в никакъв случай да не се използват загряващи методи и продукти!

Сред препоръките на източната медицина е да се пази здравето на гръбначния стълб, като се включват в храненето смокини, сини сливи и сушени кайсии. Тази диета подпомага лечебния ефект от други консервативни средства.

Ето и няколко рецепти за домашни средства, с чиято помощ  може да се намали интензивността на дископатичните болки:

 • Настъргваме суров картоф и го забъркваме със супена лъжица мед. Сместа се полага на кръста, увиваме мястото с фолио и кърпа и лежим с компреса 2-3 часа. Следва измиване с хладка вода.
 • От течен домашен мед и брашно замесваме тесто, което се разточва на тънка питка. Полагаме я на кръста, прикрепваме с полиетиленово фолио и кърпа и оставяме да действа цяла нощ.

Могат ли да се приготвят и прилагат домашни мехлеми и настойки за облекчаване при дископатия? Дори да имаме положителен отговор, всяка рецепта трябва да обсъдим с лекуващия – нека специалистът да прецени няма ли да си навредим. Ето как могат да се приготвят такива мазила:

 • Един грам мумийо се разбърква енергично с малко вода, добавя се супена лъжица мед. От тази смес се взема по малко и се втрива в болния участък на гръбнака.
 • 100 г сухи брезови листа се натрошават и насипват в литър студено пресован зехтин. Сместа се оставя да престои на тъмно 20-25 дни. Прецежда се и се прибира в хладилника, в тъмно стъклено шише с хубава тапа. От тази билкова мазнина се взема по малко за разтривки на поясната област.
 • Напълваме еднолитров буркан с цвят от глухарче и заливаме с половин литър водка. Затваряме буркана с капак и оставяме на тъмно за 10 дни. Всеки ден трябва да тръскаме буркана по 1-2 минути. Полученият билков спирт е чудесно обезболяващо средство; използва се за разтривки по 3-4 пъти дневно.
 • Ако болките от дископатия ви настигнат през зимата и навън има сняг, може да пробвате лечение с тази рецепта: две чаши сняг се смесват с чаша готварска сол. Сместа се разстила на кръста, върху памучна кърпа. Държи се 3-5 минути. Ефективно при болки; прилага се само като еднократно средство при дискова херния.

 

Източник: www.lekar.bg