Захар (бяла рафинирана)

Бялата рафинирана захар е вредна, това е известно. Прекомерната й употреба води до появата на кариес, диабет и нарушена обмяна на веществата. Да се отказваме напълно от нея не е необходимо, но трябва да се консумира с мярка. В малки количества този продукт е полезен. Например той може да възстанови изразходената енергия при напрегната умствена дейност. Недостатъкът на глюкоза в организма води до влошаване на настроението, изтощение, главоболие, намалена работоспособност. Но прекаленото количество е предпоставка за депресии, слабост, бърза умора, натоварва се задстомашната жлеза, което е причина за развитието на диабет.

Захар (бяла рафинирана)

Съществуват много разновидности на захарта

Захароза
Ежедневно ние употребяваме предимно захар от захарна тръстика или захарно цвекло (захароза), която е кристалната захар или под формата на бучки. Тя е по-калорична и по-малко полезна, особено когато говорим за големи количества. Отнася се към дизахаридите и преди да се абсорбира в червата, трябва с помощта на храносмилателните ензими, да се разпадне на монозахаридите фруктоза и глюкоза, които са източник на енергия за организма, а това определя ползата на продукта. Но захарозата е причина за загубата на калций от костите, зъбите и косата, което е едно от нейните вредни действия.

Глюкоза и фруктоза - отнасят се към монозахаридите и се поглъщат от червата в непроменен вид. Ползата от тях не се поставя под съмнение. Глюкозата се съдържа в почти всички сладки плодове, в които има и наличие на плодова захар.
Малтоза (малцова захар) – среща се в соята и в листата на латинката. Усвоява се добре от кърмачета, както и лактозата (млечната захар). Тези два вида захар са дизахариди и се абсорбират добре след разпадането им до монозахариди.

захар

Бяла рафинирана захар - вредата

Резултатите от проведени експерименти доказват, че рафинираната бяла сладост води до развитие на хронични заболявания.

Повишен холестерол
Учените намират връзка между консумацията на захар и високите показатели на холестерола в кръвта. Резултатът от проучването, публикуван в списание JAMA, доказва, че хората, употребяващи много захар, са намалили нивата на "добрия" холестерол в организма си и са повишили тези на "лошия".

Приемът на подсладени напитки например предизвиква атеросклероза и запушване на артериите.

Наднормено тегло
Затлъстяването е диагноза, която се поставя по целия свят, и една от основните причини е захарта (респективно, съдържащите я напитки).

Когато човек се храни неправилно и рядко, той изпитва остър глад. Изяждането на бонбон или шоколад в такъв момент дава енергия, затова рязко се повишава нивото на кръвната захар. Но спадането е също толкова рязко и това връща чувството на глад. Резултатът: много калории и никаква полза.

При пълните хора хормонът лептин, който е отговорен за засищането на тялото и го приканва да спре да се храни, се произвежда лошо. Именно захарта възпрепятства производството на хормона и е причина за преяждането.

Кожни обриви и акне
Продуктите, съдържащи захар, се характеризират с висок гликемичен индекс. Те бързо повишават нивото на захарта в кръвта. Такива храни провокират производството на хормони андрогени, участващи в образуването на акне.

Диабет
Затлъстяването, което е следствие от употребата на захар, е причина за нарушена обмяна на веществата.
При продължителна консумация на захар и сладки продукти задстомашната жлеза произвежда по-малко от хормона инсулин, който регулира нивото на кръвната захар. По-малко хормон, по-високо ниво на захар в кръвта. Тези фактори водят до развитие на диабет.

Онкологични заболявания
Както вече казахме, менюто, изобилстващо от сладки продукти, води до затлъстяване. Така се повишава рискът от развитие и на онкологични заболявания. Подобно хранене провокира възпаления на различни органи и намалява чувствителността към инсулин, затова и рискът от подобен тип болести е по-висок. Изследванията в тази посока продължават.

Депресия
Рязкото повишаване на захар в кръвта не влияе добре върху психичното състояние и води до депресия.

Стареене на кожата
Консумацията на сладки изделия води до появата на бръчки.

Затлъстяване на черния дроб
В началото на статията споменахме, че захарта се състои от фруктоза и глюкоза. Фруктозата се разрушава в черния дроб, където се превръща в гликоген и енергия. Но излишъкът от гликоген се отлага в органа във вид на мазнина.

Натоварване на бъбреците
Високото ниво на кръвна захар уврежда тънките кръвоносни съдове в бъбреците, а това увеличава риска от развитите на болести на органа.

Разрушаване на зъбите
Бактериите в устната кухина се хранят със захар и отделят кисели вещества, което разрушава зъбите и отмива минералите.

Недостиг на енергия
Продуктите, съдържащи само бързи въглехидрати, водят до скоростен скок на енергията. В техния състав не влизат белтъчини, целулоза и мазнини и затова нивото на захарта в кръвта пада бързо и човек се чувства изтощен. За да се избегне това, е необходимо храненето да бъде правилно. Например за повече енергия може да помогнат ябълки с орехи.

Подагра
Подаграта се изразява в ставна болка. Захарта повишава нивото на пикочна киселина и увеличава риска от развитие на заболяването. Ако то вече е налице, състоянието може да се влоши.

Умствени отклонения
Редовната консумация на захар влошава паметта и повишава риска от деменция.


Дневна необходимост от захар:

Мъже - 150 ккал или 9 чаени лъжица
Жени - 100 ккал или 6 чаени лъжици

Захар

Източник: hranene.framar.bg