Защо Джейми Оливър изостави градския живот (СНИМКИ)

Миналата година най-известният готвач решава да промени драстично живота си

Защо Джейми Оливър изостави градския живот (СНИМКИ)

Джейми Оливър е най-известният готвач в света и се съмняваме, че някой не притежава поне една негова книга или е гледал поне едно негово предаване. С това излъчване на „патиланчо Данчо“ и предложения ястия, които сякаш се случват от само себе си, Джейми печели сърцата на целия свят. Всъщност, само „Хари Потър“ го побеждава по продажби в книжарниците. Освен всичко останало е и Рицар на Ордена на Британската империя, най-високото отличие на Обединеното кралство. Така, че когато се говори за неговия дом, не може да се говори за нищо скромно.

Миналата година Джейми Оливър решава да промени драстично живота си и да се премести „на село“, заменяйки хаоса и оживлението на Лондон с огромно имение в Есекс, което струва 6 милиона паунда. При нетно богатство оценено на 300 милиона долара не изглежда кой знае какъв разход за Джейми.

Но какво го подтиква за тази промяна?

Време е да пека хляб“

В интервюта Оливър признава, че е уморен от работа до предела на възможностите му и че живота на телевизионна звезда изобщо не е това, което си представяме. „Време е да пека хляб. А това се прави най-добре в истинско село“.

Джейми Оливър винаги е бил работохолик. Той произхожда от семейство от средната класа от провинцията. Имат свой бар – първото място, където сина им започва да готви. След това го изпращат да учи в готварски колеж и става главен готвач на малък ресторант в Лондон. Когато телевизия посещава мястото, за да го заснеме, се натъкват на очарователния и остроумен Джейми Оливър, така че „Главният готвач“ бързо се превръща в предаване с огромен рейтинг.

EPA/ULRICH PERREY

БГНЕС

Но, за разлика от други шеф-готвачи, Джейми не се впуска в изследване на социалния живот в Лондон, а се жени за приятелката си, бившия модел Джул Нортън и се включва в социални проекти, като борбата срещу затлъствяването, насърчаването на здравословното хранене, менюто в училищата (именно заради това получава орден на кралицата) и др. В този процес изгражда и после губи империята си от ресторанти, но прави британските си почитатели и фенове на здравословната, балансирана храна.

Имение в центъра на Лондон

www.mirror.co.uk

Допреди преместването Джейми обитава красива тухлена къща с имение. И независимо, че домът се намира в сърцето на Лондон, стилът напомня селска Англия, така че вероятно винаги е бил привлечен от провинцията.

Тук се раждат петте му деца – три дъщери и двама сина.

thesun.co.uk

Замък в Есекс

Порастването на децата му е една от причините да напусне Лондон. „Животът ми е като вихър“, признава Джейми. „Бих искал да прекарвам повече време със семейството си.“

Новото имение на Оливър и неговото голямо семейство се намира в Есекс, откъдето произхожда. Родителите му Тревър и Сали все още живеят тук, в село Клауринг, само на няколко километра от имението му.

thesun.co.uk

Самото имение има 70 декара земя и стар замък, построен по време на управлението на Тюдорите през 1570г. След като го купува, Джейми започна работа по модернизацията и облагородяването му. Задачата му е да го превърне в „идеален дом за семейството“ , така че скоро се появява не само реновираната сграда, но и нов басейн, градини и лична ферма.

dailymail.co.uk

В момента Джейми работи по-малко, но не се отпуска и овладява новите граници на кулинарното изкуство. В интервю споделя, че атмосферата тук го вдъхновява да се запознае с „историческите методи за готвене“ и да създаде нови интересни ястия. Нищо чудно скоро да видим и нова книга.

arden4less.co.uk

Освен това Джейми започна да чете книги – най-накрая, след 40 годишна възраст, за да се справи с дислексията си.

Дали е по-беден, защото изостави градския живот? Съдейки по информацията на таблоидите, изобщо не. А и изглежда доста по-щастлив.

Източник: hinews.bg